Ове 2020. године, 28. јуна, на Видовдан, навршиће се 139 година од увођења Јулијанског календара по налогу аустријског цара Фрањо Јосифа као званичног календара Српске православне цркве.

У исто време, 28. Јуна 2020. године навршиће се 139 година од укидања Српског календара Светог Саве, званичног календара Српске православне цркве и свих српских држава.

Увођење Јулијанског и укидање Српског календара Светог Саве било је дубоко скривено од српског народа јер је Српски календар Светог Саве био линија водиља српском народу кроз време и историју а Српска православна црква чувар идентитета српског народа. Свети Сава је Српски календар унео у Законоправило али је уместо српских назива за месеце: биљар, цветањ, трешњар……,преузео називе месеца из Римског календара и унео их у Српски календар, што се може сматрати као духовни допринос Светог Саве заједништву свих хришћана. Српски народ и данас  поштује ову одлуку Светог Саве а Хрвати је не поштују.

Хрвати су задржали старе српске називе за месеце са мањим изменама. Да би се Аустријско царство проширило према Солуну на путу им је била Србија, снажна и јединствена. Знали су да ако одвоје народ од српског патријарха да ће разбити духовно јединство српског народа. Српски патријарх је био ауторитет којег је српски народ без поговора следио. Пропаганда Аустријског царства за укидање Српског календара започела је одмах после првог српског устанка.

Срби који су живели на територији Аустријског царства подржавали су борбу српског народа и Српску православну цркву. Због тога је Аустријско царство, 1817. године, донело закон о српским презименима за поданике царства.

Детаљније на линку: Сто тридесет осам година од увођења јулијанског календара. новембар 2019.

Прилог: Милан Т. Стеванчевић

Milan-T.-Stevančević
Milan T  Stevančević

Милан Т. Стеванчевић, дипломирани инжењер електронике и телекомуникација, у пензији, рођен је 30. септембра 1937. године, у Београду.

Објавио је више научних радова који су разматрани и усвојени од стране Међународног консултативног комитета Међународне уније за телекомуникације, која је специјализована агенција Уједињених Нација.