Удружење “Милош Милојевић” послало је крајем, сада већ прошле, 2019. год. Предлог за обнову штампе романа “Хајдук Станко” на преко десет адреса културних, обазовних институција, представника локалне самоуправе, као и цивилним друштвима чија деловања су уско везана за ове личности. Одговор – невероватан!

Вођени чињницама да успешно представљамо лик и дело нашег најзначајнијег Мачванина Милојевића, те да резултат видан сусрели смо се са чињеницом да је сама личност Јанка Веселиновића као и јунака романа Хајдук Станка, неправедно запостављена. Да би спочитавања нашем раду у неку руку амортизовали и успели у покушају обједињавања културе Мачве, као респектабилно издавачко друштво одлучили смо се за штампу романа “Хајдук Станко” аутора Јанка Веселиновића. Истичемо, да нам намера штампе дела није као друштву нужа, те да финансијски тешко могућа, јер само удружење и даље има потешкоћа да дела Милоша С. Милојевића обједини и учини у потпуности доступна јавности Србије, принуђени смо да затражимо асистенцију у реализацији овог значајног мачваског пројекта. Из тих разлога чак на преко десет адреса образовних и културних институција, као и представницима локалне самоуправе, али и осталим друштвима цивилног сектора чије деловање је уско везано за личности као самог Веселиновића, тако и нашег Хајдук Станка (Станка Алексића) одлучили смо да предлог крајем године упутимо ради стварања комплетне финансијске констуркиције. Међутим, од упућених предлога (доле из оригиналног предлога можете тачно видете о коме је реч), одговор смо добили. Од: Народне библиотеке “Јанко Веселиновић”, Културно Образовног Центра Богатић, Туристичке организације Општине Богатић као и од Удружења писаца “Јанко Веселиновић” (непотпуно), чији су одговори у значајној мери подржали пројектни предлог али без финансијске помоћи у реализацији истог. Недостатак средстава ове намене, као и неки други разлози били су основа да се пројектни предлог до ових установа подржи ипак у делу могуће куповине књига када буду одштампане у скоромном броју примерака, као и могућностима представљања дела. Напоменућемо да Удружење писаца које почансно носи име романописца до краја 2019. године није се у потпуности изјаснило осим одговора протоклоарне природе.

Гледајући све чињенице Удружење “Милош Милојевић” узело је на себе цео пројектни циљ, знајући да се обнова штампе овог занчајног дела до сада није десила из нашег краја. Те да у дефициту за делом често исто набављамо по већим тржишним ценама у Београду, како то иначе чине и друге мачванске институције, одлучили смо да самостално уз подршку чланства, донаторством и на друге начине уклопимо финансијску констуркицију и да роман “Хајдук Станко” покушамо приредити и одштампати до маја месеца када Мачва обележава Дане Јанка Веселиновића. 

С обзиром да је пракса нашег друштва да свако дело прати сваремени предговор, напомињемо да смо у поступку договора и о овом битном сементу који ће послужити као савремени увод у ову историјску причу која је карактеристична за све нас у Мачви.

Овом приликом апелујемо на све Вас у земљи и дијаспори да потржите овај мачваски пројекат у виду донација које нашем друштву са назнаком за роман “Хајдук Станко” можете уплатити на рачун

за Србију:

200-2885130101013-82 – Банка Поштанска штедионица а.д.  

Удружење “Милош Милојевић” Црна Бара

За дијаспору путем пеј-пала:

ел. пошта: kancelarija@milosmilojevic.com

линк: www.paypal.me/milossmilojevic/

ОБАВЕЗНО УПИШТИТЕ НАЗНАКУ: Хајдук Станко

Унапред се захваљујемо и верујемо да као и Милоша Милојевића, тако и нашег Станка Алексића можемо врати у Мачву, нашу Црну Бару где је и настао, чиме заправо чувамо сећања на нашу богату историјску прошлост и доприносимо свеопштој популаризацији наше Мачве. Бог Вам добро дао!

Новица Крезић, председник 

Удружења Милош Милојевић Црна Бара

Оргигинални допис који је удружење 1. октобра 2019. упутило институцијама и ОЦД-у којима је лик и дело Јанка Веселиновића и Хајдук Станка блиско програмском деловању:

П Р Е Д Л О Г

са циљем заједничког учествовања у обнови штампе 

романа “Хајдук Станко” Јанка Веселиновића

 

Удружење “Милош Милојевић” из Црне Баре обраћа Вам се са предлогом за зајденичку обједињену штампу романа “Хајдук Станко”, Јанка Веселиновића.

Познато је да су сам романописац као и роман, обележје како Црне Баре тако и саме Мачве. Знајући да смо годинама суочени са проблемом недостатка штампаног дела, покрећемо заједничку активност обнове штампе романа “Хајдук Станко”. Овим кораком успећемо да надокнадимо потребе за свеопшту популаризацију не само самог дела, него и представљање наше Мачве. То се односи на могућности поклања књиге сарадницима, пријатљима, заинтересованим посетиоцима нашег краја, могуће продаје и сл. Верујемо да сте се са овим изазовом већ сретали, те сматрамо да је предлог потупуно оправдан и да заслужује Вашу подршку.

Ово приликом позивамо Вас да сходно Вашим могућностима помогнете штампу као у финансијском или неком другом облику. Удружење “Милош Милојевић” као респектабилно издавачко друштво предлаже штампу по принципу “пренумерације”, чиме би свака Ваша помоћ била изражена у пропорционалном броју примерака сходно Вашем учешћу.

С обзиром на зататварње овог пројектног циклуса, пожељно је да нам се обратите по овом питању најкасније до краја календарске године (2019), како би након завршетка финансијске конструкције 2020. годину обележио и готов пројектни циљ, а то је одштампан роман “Хајдук Станко”.

Уколико имате додатних питања, предлога и слично, можете нас контактирати путем електронске поште удружења:

kancelarija@milosmilojevic.com

Рачун за уплате, пренумерације: 

    200-2885130101013-82

Удружење “Милош Милојевић” Црна Бара

У нади Вашег скромног доприноса, 

 

Срдачно,

 

Црна Бара, 01.10.2019. године.

 

Достављено:

ФК “ХАЈДУК СТАНКО” Црна Бара

КУД “ЈЕЛИЦА” Црна Бара

УДРУЖЕЊЕ ЖЕНА “ЦРНОБАРКЕ”

МЕСНА ЗАЈЕДНИЦА ЦРНА БАРА

УДРУЖЕЊЕ СПОРТСКИХ РИБОЛОВАЦА “УШЋЕ” 

УДРУЖЕЊЕ “КОРЕНИ” ЦРНА БАРА

ОСНОВНА ШКОЛА “ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ”

МЕСНА ЗАЈЕДНИЦА ГОЛГОВАЦ

ОПШТИНА БОГАТИЋ

КУЛТУРНО-ОБРАЗОВНИ ЦЕНТАР БОГАТИЋ

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА “ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ” Богатић

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ БОГАТИЋ

УДРУЖЕЊЕ ПИСАЦА “ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ”

Архива.

By Urednik