Colorful firework display in night sky.

Преносим вам у целости поруку једног нашег пријатеља, који је потпуно у праву, на вама је ако нисте упознати, са нашим старим календаром, да прочитате препис поруке.

Желим да вас обавестим да је 3. априла Нова година 7530. по старом Српском календару, која почиње у подне. Неки медији су прошле године писали о Новој 7530. години на основу података којима су располагали, међутим ти подаци сада нису актуелни јер се раније рачунала једна година више. Уважени господин Милан Т. Стеванчевић који је веома заслужан за истраживање и информисање јавности о Српском календару користио је начин рачунања који је давао једну годину више. Ја сам то приметио и у једном телефонском разговору са господином Стеванчевићем покушао да му укажем да се по мом мишљењу ради о једној години мање. Разлика између старог Српског календара и садашњег римског Грегоријанског календара је 5508 година и то је опште познато али тадашњим рачунањем разлика је била 5509 година што се није уклапало у рачуницу којом сам ја располагао. Вероватно након разматрања моје сугестије господин Милан Т. Стеванчевић је истраживао и дошао до закључка да је по Српском календару Светог Саве једна година мање у односу на претходна рачунања и објављује пре 2 године текст под називом „Срећно поново 7528. лето.“ Претпостављам да ви као и многи други медији можда нисте упућени у другачији начин рачунања године. Медији обично сваке године додају једну годину више у односу на претходну како би добили актуелну годину по старом календару. Обавештавам вас да у априлу не почиње 7531. него 7530. година. Такође ни датум није увек исти, сваке године се мења, од 1. до 4. априла је најчешће почетак нове године, тј. новог лета како се то правилно каже према овом календару. Господин Милан Т. Стеванчевић одређује тачан почетак године и према његовим истраживањима то зависи од активности Сунца. Ове 2022. године по Грегоријанском календару почетак Српске Нове године је 3. априла. Приметио сам да многи медији преписују датуме од ранијих година не знајући да датум почетка нове године није увек исти. Господин Милан Т. Стеванчевић сваке године напише текст о почетку нове године, тј. новог лета и сада користи у својим писаним документима једну годину мање у односу на ранија израчунавања.

Надам се да ћете објавити текст са честитком за Нову 7530. годину и објаснити да се након истраживања дошло до сазнања да је једна година мање у односу на ранија рачунања.

Ја сам иначе увек рачунао једну годину мање, као и још неки истражитељи који се баве овом темом, тј. рачунање са разликом од 5508. година са почетком од априла, зависи који датум буде одређен за почетак нове године. У Новом Саду сваке године симболично се обележи Српска Нова година али на дочек Јулијанске Нове године 13. јануара под слоганом у којем се наводи која је година у питању, тако да је ове године слоган гласио „Дочек 7530.“ У Новом Саду се иначе обележавало годинама по овом рачунању године који сада користи и господин Милан Т. Стеванчевић.

Мој задатак и моја борба састоје се у томе да јавност буде исправно информисања о постојању старог Српског календара, о тачној години и о тачном датуму почетка нове године, т.ј. новог лета.

Захваљујем се свима који су до сада јавност обавештавали о постојању Српског календара и праве српске нове године, како медијима тако и појединцима, укључујући и најбољем светском тенисеру господину Новаку Ђоковићу који је прошле године честитао нову годину по ранијем рачунању године и у име сазнања и добре информисаности апелујем да се у честиткама спомиње тачна година и тачан датум који је променљив.

Стари Српски календар је календар који је једно време био заборављен али последњих година се поново шири знање о том календару и ја ћу се борити да то знање временом доспе до свих наших грађана а и шире како би се сачувао од заборава и временом поново постао део наше традиције. Лично сматрам да се Нова година по старом Српском календару треба прослављати као национална Нова година, као што то практикује кинески народ и кинеска држава а Грегоријански календар који је у садашње доба званично међународни календар требамо примењивати као такав паралелно са употребом нациналног Српског календара. Национални Српски календар треба да буде део традиције као подсећање на вишевековно коришћење старог календара.

У име доброг информисања, сазнавања истине и поновног успостављања Српског календара на националној основи како не би трајно отишао у заборав, ја вам честитам почетак нове 7530. године!

С поштовањем,

 Истражитељ Српског календара,

                         Славиша Илић – Рамбо