Nebo se prazni, a to nije samo poetska slika, nego činjenica o stanju životne sredine a najbolji indikator su ptice. „Gledamo krizu koja je u punom jeku“.

Stručnjaci već duže vreme znaju da su neke vrste ptica postale osetljive na izumiranje. Ali nova studija, koja se temelji na širokom istraživanju sa više od 500 vrsta, otkriva velike gubitke čak i među tradicionalno brojnim pticama, kao što su crvendaći i vrapci.

Vrste poput običnog čvorka i domaćeg vrapca koje smo navikli da vidimo svugde oko nas, smanjuju se zastrašujućim tempom. Grmuša i golub grivnaš su vrste koje beleže znatan rast. Od ukupno 38 vrsta „običnih“ ptica, kod 34 procenta beležimo smanjenje populacije, nešto manje poznate vrste kakva je crna čiopa koja tamani komrce, negativna tendencija je minus 70 procenata. a rast populacije zabeležen je kod tek 5 procenata vrsta.

Naučnici veruju kako su ptice desetkovane gubitkom staništa, što podrazumeva isušivanje močvarnih područja, krčenja šuma i slično. Osim toga, moderna poljoprivreda i njeni pesticidi, naročito neonikotinoidi otežavaju pticama hranjenje. Pre oko dve godine broj insekata se povećao, jer se broj ptica koje se njima hrane smanjio, nedostatak vrabaca mogli da se uoči i po velikom broju „smrdibuba i krpelja“ tokom proleća ove godine.

Uobičajene vrste ptica ključne su za ekosisteme, suzbijanje štetočina, oprašivanje cveća, širenje semena i obnavljanje šuma. Кad ove ptice nestanu, njihova nekadašnja staništa ne ostaju ista.