Na sceni Šabačkog pozorišta 14. marta u 20 časova pred šabačkom publikom biće izvedena predstava “Ujka Vanja” koja se, u režiji Andreja Nosova, bavi pitanjima lenjosti i konformizma u današnjem društvu.

Autorski tim predstave želeo je da izbegne uobičajenu formu proba, pomerivši se iz klasičnih mizanscenskih uslova u želji da Čehovljeve ljude vrati u prirodnu sredinu.Važan deo procesa rada na ovoj predstavi predstavljao je period od nekoliko dana koje su glumci proveli na seoskom imanju.

Branko Cvejić je, osvrćući se na proces nastanka predstave, istakao da je puno pažnje posvećeno atmosferi, dok su glumci tek kasnije ušli u tekst i po njemu radili. Takođe, navodi kako je divan osećaj napraviti predstavu koja ima veze s našim vremenom, pogotovo kad se to ne uradi na silu.

Tokom rada na likovima glumci su dobili priliku da u procesu pronađu uzrok i potencijalno rešenje za svačiji strah od promene, svačiju lenjost, neostvarenost, za odustajanje.

Nemanja Oliverić, koji u predstavi igra naslovnu ulogu, kao najzanimljiviji segment rada izdvojio je potragu za onim što Ujka Vanju drži učaurenim, pokušavajući da pronađe razloge zbog kojih on ne želi da bude dobar, da bude bolji.

U ovom savremenom čitanju Ujka Vanje potcrtana je Čehovljeva atmosfera vrućine i zapare – savrešeni izgovor za nedelanje. Poseta Serebrjakova, vlasnika imanja, izaziva lenjost usled koje svi prestaju da obavljaju uobičajene poslove da bi mu ugađali, dok ih prisustvo njegove žene, Jelene Andrejevne, i njena želja za promenom, teraju na preispitivanje i podsećaju na propuštene šanse za bolji, ispunjeniji život. Karte za predstavu možete kupiti putem sajta Šabačkog pozorišta ili na njihovoj biletarnici od 10 do 21 čas.

 

Autorski tim:
Režija: Andrej Nosov
Uloge:
Nemanja Oliverić – UJKA VANJA
Branko Cvejić – SEREBRJAKOV
Katarina Marković – JELENA ANDREJEVNA
Mina Obradović – SONJA
Stefan Bundalo –  ASTROV
Monika Boldovina Bugle – MARINA
Dojna Andrejević Petrović – MARIJA VASILJEVNA
Jovan Jelisavčić – TELJEGIN
Dramatizacija: Mina Ćirić
Kostim i scenografija: Selena Orb
Muzika: Draško Adžić
Izvršni producent: Selena Pleskonjić