Poznato je da je Crna Bara, nekadašnji Jordan mesto koje je izrodilo dosta velikana. Jedan od onih koji svoju titulu tek treba da istorijski verifikuje je sada počivši Živan Brodić. Inače, tehnolog nekada dobro znanog giganta „Šapčanke“ i njenog brenda rakije „Ekcellentia“ ili po narodski Ekselenicija.

Ova daleko poznata rakija danas vredi neverovatnih 50.000 dinara (link sa aukcijske prodaje). I ne čudi, vreme je išlo na ruku i brendu i našem Živanu. Rakija se sada ne proizvodi, a Šapčanka ne postoji. Prava je retkost da neko poseduje ovu rakiju.

Ekselenicija i u vreme proizvodnje važila je kako joj naziv glasi za ljude par ekselans. Kavalitet je izdvajao po samom postupku pripreme koma iz koga se pekla, Tačnije, od svake šljive košpa se odvajala. I to je ta tajna koju je crnobarac Živan još tada žaštitio!

I danas se mačvani neretko okušavaju u proizvodnji i samom pečenju rakije. Neki su veoma uspešni i idu ka brendiranju iste. Verujemo da će u tome uspeti i da ćemo pored novog brenda „Hajduk Stankove medovače“ sa propolisom pisati i o novim domašajima mačvana u proizvodnji alkoholnih pića.

Hajduk Stankova medovača je takodje zaštićen robni brend gospodina Stanka iz Beograda čiji su koreni iz Mačve, tačnije majka ovogu uspešnog privrednika je iz Badovinaca.

Domišljati crnobarci uz rakiju prodaju i roman Hajduk Stanko

Ukoliko ipak želite u nedostatku ekselencije vratiti se u prošlost Mačve, predlažemo u zamenu novi brend HADJUK STANKOVU medovaču koju možete poručiti i putem interneta i platforme KupiDar. U ponudi rakiju je moguće naći čak i u kompletu sa romanom  „Hajduk Stanko“.

Autor: N.K.

 

 

PORUČI HAJDUK STANKOVU MEDOVAČU

PORUČI HAJDUK STANKOVU MEDOVAČU I ROMAN HAJDUK STANKO

HAJDUK STANKOVA MEDOVAČA LIMITIRAN SERIJA (LUX)

 

 

 

By Urednik