U prepunoj svečanoj sali Opštine Bogatić juče, 11. maja 2018. održana je promocija knjige „Kuda idu voljeni“ autora Milana Ivantića iz Crne Bare. Izuzetna poseta ovakvog dogadjaja govori prvenstveno o samom autoru kao zapaženom kako crnobarcu tako i kolegi, drugu i prijatelju, jer podsećamo da ovakva kulturna dešavanja u poslednje vreme nemaju ovako veliku posetu i samo interesovanje. Slično dešavanje podsetićemo bilo je prilikom promocije knjige o Životu i delu Miloša S. Milojevića isto maju mesecu, ali prošle godine, kada su kao i sada Crnobarci pokazali da su centar kulture Mačve, koji baštine, potom cene svoje velikane ali nove generacije koje hrabro stasaju i kreću stopama svojih predaka.

Ove večeri uz svesrdnu pomoć Mesne zajednice Crna Bara, Opštine Bogatić, Kulturnog Centa Bogatić, Udruženja žena „Crnobarke“, udruženja pisaca „Janko Veselinović“ iz Bogatića i drugih bili smo u prilici da ovaj događaj u potpunosti ispratimo i sa oduševljenjem slušamo i ansambl „Abrašević“ iz Šapca, a sve to uz delove Milanove knjige koju nam je čitao glumac Miša Perić.

Reči o ovom delu pored autora uputili su i: recenzent Predrag Belić, lektor Biljana Novaković, autor ilustracija Željko Dragićević i sveštenik iz Bogatića. Žanr ovoga romana kako ističe autor Milan Ivantić namerno nije odredjen da bi sam čitalac imao tu čast da ga svrsta u njemu slobodnu kategoriju, ali takođe ističe da ima i elemenata autobiografije, fikcija i drugo, što će biti dodatni povod da zainteresovani ovaj prvenc Ivantića pročitaju.

Knjiga je izašla kao još jedan prvenac, i to obnovljene izdavačke delatnosti Kulturno-obrazovnog centra, zahvaljujući istrajnosti direktora ove ustanove Tanji Jurišić, koja se pozabavila da se davno ugašena delatnost ponovo vrati pod krov ove ustanove.

I ako bi sada sve ove veoma uspešne i istaknute saradnike na ovom ostvarenju još jenom stavili u istu ravan vidimo da je potpuno istnitno gore pomentuto, a to je – da je Crna Bara centar kulurnog dešavanja Mačve, što uzastopno pokazuje u centru Mačve u Bogatiću. Zato crnobarci nastavljaju dalje i kulturna dešvanja dovode u svoje dvorište, tačnije na izvorište nastanka istine na mesto gde Drina ljubi Savu i sve pomento opravdaće nadolazeća manifestacija u samoj Crnoj Bari „Dani Miloša S. Milojevića“ od 22-24. juna.

Tekst: N.K

Foto: M.I