Srbija u pripravnosti zbog Afričke kuge svinja  koja se pojavila u Mađarskoj. Žive svinje i meso koje nije termički obrađeno na 80°C ne smeju se uvoziti u našu zemlju, dok je s druge strane lečenje zaraženih životinja kod nas najstrože zabranjeno. Ukoliko se bolest, ipak pojavi, to će imati ogromne posledice po srpsko svinjarstvo.

Na graničnim prelazima između Srbije i Mađarske veterinarski inspektori, zajedno sa carinom i policijom, strože kontrolišu uvoz namirnica životinjskog porekla u našu zemlju, zbog opasne zarazne bolesti, afričke kuge svinja, koja je registrovana kod naših severnih suseda i to kod divljih svinja. Kako prenose Novosti, pomenuta bolest je lane bila zabeležena i kod svinja u Rumuniji, tako da Srbija, zbog svog geografskog položaja nije u dobroj poziciji. Iako se opasni virus nalazi kod naših komšija, kako tvrde nadležne službe, čini se sve što je moguće da se spreči da ta bolest stigne i u Srbiju.

Na snazi potpuna zabrana pošiljki svinjskog mesa i prerađevina

Prema rečima rukovodioca Centra za kontrolu zaraznih bolesti Uprave za veterinu Saše Ostojića, ekspanzija afričke kuge bila je u periodu između 2012. 2014. godine. Tada je, dodaje on, doneta naredba Ministarstva poljoprivrede o merama koje se preduzimaju radi sprečavanja te zarazne bolesti. Kako kaže Ostojić, to podrazumeva potpunu zabranu pošiljaka živih svinja, sirovog svinjskog mesa i prerađevina, kao i svega što nije termički obrađeno na temperaturi od 80°C. Uporedo s tim, u poslednje dve godine se prate lovišta i divlje svinje kojima su ona stanište. On ističe da se takođe sprovodi i jak nadzor domaćih svinja, ukoliko se pojavi neka sumnja ili uginuće, da bi bolest, ako se pojavi, bila otkrivena u početnoj fazi, jer simptomi nisu lako uočljivi.

Kontroliše se i lični prtljag pri ulasku u Srbiju

Ostojić objašnjava da ova bolest nije zoonoza, a to znači da se ona ne prenosi na čoveka. Međutim, veliki je problem to što se lako širi, a premda je uništavanje zaraženih životinja jedini „lek“, ekonomske štete mogu da budu ogromne. Ostojić naglašava da veliku ulogu u širenju afričke kuge svinja ima čovek, pa zato nije zabranjen samo komercijalni promet mesa sa Mađarskom, već se pri ulasku u Srbiju kontroliše i lični prtljag, da se ne bi provukla neka roba nekontrolisanog porekla od svinjskog mesa, pa čak i sendviči.

Vakcinacija zabranjena

Rukovodilac Centra za kontrolu zaraznih bolesti Uprave za veterinu kaže da vakcina protiv afričke kuge ne postoji, dodajući da nažalost ne postoji ni lečenje, koje je čak i zabranjeno, zato što kod svinja ne postoji imuni odgovor. Ova bolest izaziva velike ekonomske štete i posledice po zdravlje životinja, pa bi to, ukoliko se pojavi kod nas, moglo da utiče na celokupnu proizvodnju svinja u Srbiji. Zato je veoma važno da se podigne nivo biosigurnosnih mera, da se povede računa o zdravlju i kretanju životinja i da se svaka promena njihovog zdravstvenog stanja prijavi. Srbija je neposredno ugrožena od pojave afričke kuge svinja, pa su nadležne službe u neprekidnom kontaktu i sa lovcima, jer bolest uglavnom prvo napada divlje svinje.

Vakcinacija protiv klasične svinjske kuge na snazi i u 2018. godini

U našoj zemlji svinje se vakcinišu protiv klasične svinjske kuge, a to je jedan od razloga koji sprečava da se svinjsko meso i žive svinje izvoze na teritoriju Evropske unije. Naše svinjsko meso ne može čak ni da prođe kroz zemlje EU. Saša Ostojić napominje da bi vakcinacija mogla da prestane kada budemo sigurni da je populacija zaštićena od klasične kuge svinja. On zaključuje da od 2010. godine mi nismo imali klasičnu kugu svinja, pa se nada da ćemo verovatno samo još ove godine raditi vakcinaciju, a da ćemo svinje prestati da pelcujemo tek kad budemo potpuno sigurni da neće doći do izbijanja novog virusa. Izvor Novosti.rs