SONY DSC
  • Црна Бара, древни Јордан у Мачви

    Црна Бара, некадашњи Јордан, чувено мачванско село на утоку две реке Дрине у Саву деценијама добро знано по Хајдук Станку и од скора и по Милошу С. Милојевићу има чиме да се похвали, богатом историјском прошлошћу, специфичним положајем и др.

  • Међутим, овде и није све тако сјајно. Ваљда ми који живимо и радимо видимо више тога недостајућег што некада није потпуно јасно зашто баш тако мора и зашто је наша Црна Бара – Црна!

РАД СА МЛАДИМА У КУЛТУРИ

Рад са младима је у фокусу Удружења “Милош Милојевић” од почетка 2020. год. када смо симболично започели оснивање Клуба омладине – КОМ. Овај идејни пројекат који је слабо препознат, а понајвише мањка подршка локалних представника власти не даје очекиване резултате. Нама се као национално препознатљивом удружењу не излази у сусрет годинама да велико створену инфраструктуру имплементирамо у адекватан пословни простор који би младима дао велике могућности, као што су рад на аудио-видео продукцији, новинарству, издаваштву, оснивању библиотеке што све води ка сталним запослењима и стварању услова за останак младих у нашем селу. Ми имамо имамо развијена интернет решења која нам омогућавају ширење пословних активности, а све водимо у правцу ка већој укључености и самом усавршавању младих, јер је познато да сарађујемо са великим бројем познатих стручњака у различитим областима науке и културе, узгред од који су многи доктори наука – академици.

  • Нећемо одустати – поручује Новица Крезић, председник удружења Милош Милојевић – Иако имамо доста изазова од већ таргетиране пандемије, ми смо спремни, са Клубом омладине дочекали и ову невољу. Заправо обратили смо се тадашњем председнику општине Богатић, Ненаду Бесеровцу са молбом да наши омладинци помогну старијим особама у достави хране, пића и лекова! Председник је убрзо позвао и истакао да је предлог добар, те да трeба доставити листу омладинаца вољних да волонтирају на овом важном друштвеном задатку. Међутим, након достављања листе ништа се није десило, јер је сеоски привремени орган Месне заједнице Црна Бара имао своје активисте, очигледно политички подобне који су ову мисију спровели на њима својствен начин, што се путем друштвених мрежа могло и видети. И данас чекамо позив новоизабраног председника општине да услиши позиве и организује радни састанак на општи интерес омладине. Верујемо да смо на правом путу ако погледамо изборни слоган оних који су изабрани, тј. да исти оправдају, а он је био, да подсетимо – ЗА НАШУ ДЕЦУ!

Обилазећи мачванска села увидели смо да су у сегменту културе друга села далеко активнија у раду са децом и младима, него сама Црна Бара. Заправо културно-уметнички живот у другим местима је опстао упркос свим изазовима пандемије корона вируса као и другим проблемима као нпр. недостатака у погледу основне опремљености за извођење проба и др. Ипак, истрајношћу сви они надокнађују недостајуће и рад са младима бележи резултате!

Оно што другим селима недостаје – Црна Бара има у потпуном капацитету. Сређен Дом културе који има централно грејање, просторије су климатизоване, велика сала има тапациране столице, мала сала репрезентативно сређена за различите програме и сл. Међутим, радa са омладином нема! Омладина је препуштена улици, школском дворишту, аутобуским стајалиштима, црквеном дворишту и другим местима која, због тога, постају сметлиште флаша од алкохола, а могуће и других недозвољених супстанци!

У току лета 2021. године спремно улазећи у програм информисаности о стању омладине наше општине, покренули смо вишедневно истраживање омладине у Црној Бари, првенствено, јер радимо и живимо у овом месту, те смо желели да проблеме омладине што боље сагледамо како би на исте реаговали, тј. допринели да се проблеми отклоне и поправи опште стање. Заправо, активности на укључењу младих није могуће спровести без координисаних активности више стручних лица, тј. надлежних организација и служби, где би се лични или пак политички и сваки други интерес оставио по страни, а овај свеопшти јавни нагласио, што је признаћете тешко, али насушно потребно!

ОБНОВА РАДА КУД “ЈЕЛИЦА” ЦРНА БАРА

Синиша Севић, Print Screen youtube MAČVAINFO Bogatić

– Треба нагласити да је КУД поново почело да функционише – каже Синиша Севић, одборник у Скупштини општине Богатић и председник привременог органа Месне заједнице Црна Бара. Корона, промена председника и други проблеми су постојали и ометали, али ево хвала Богу 29-оро деце нам сада ужива у игри и дружењу у КУД-у.

Ова изјава је дата за скупштинском говорницом и представља речи представника који је по свему судећи добро упознат са (не)радом. Напоменимо да смо покушали доћи до информација које су од значаја за рад овог КУД-а, али нам није пошло за руком. Треба рећи да иако смо из истог места више информација о раду Културно-уметничког друштва “Јелица” добијамо у самом Богатићу, у неком кафићу уз кафу, него ли од званичних представника овог ако можемо назвати невладиног и нестраначког друштва, јер новоизабрани председник КУД-а није могао да нама дâ званичну изјаву.

Ко заправо и како управља КУД-ом и даље за нас, тј. мештане, остаје непознато, јер смо протеклих година често и лично питани о раду ове организације.

KUD „Jelica“ Crna Bara, iz arhive

Истражујући даље случај управника КУД-у бар по “папирима” у Агенцији за привредне регистре видимо да је то Јована Глуваковић од 16. новембра 2021. године. Ипак, изјава одборника Севића није тачна да имају ново руководство, јер заправо КУД је у стању избора новог правног заступника, јер на основу приложеног записника од 6. децембра 2021. видимо да је регистратор ипак наложио допуну документације на основу које се тражи нова промена руководства КУД-а. Треба рећи да је госпођа Глуваковић управо то ново руководство која је дошла као замена дотадашњем, дугогодишњем председнику Радосаву Љубиновићу. Колико промена овде има и шта заправо они раде и даље ће остати тајна, све док се не омогући транспарентност рада. Иако се, дакле, обнавља рад КУД-а, видимо да су тек сада почеле пробе, ово друштво ужива равноправан статус са свим мачванским КУД-овима који раде и за (не)рад уредно добијају средства код општине Богатић, по конкурсима из области културе.

Видимо, дакле, из изјаве одборника Севића, да деце има! Међутим, остаје тајна зашто је омладина препуштена улици?

Проблем је, вероватно и највећи, тајновитост у раду, као да се ради о тајном друштву, а не јавној културној организацији. Изгледа, да руководство привременог органа Месне заједнице Црна Бара воли овај стил рада – што даље од очију јавности. Да подсетимо и на чињеницу од пре две године, када смо као легални и регистровани медиј били онемогућени да снимамо састанке које смо лично водили са представницима привремене сеоске власти.

МЛАДИ И СПОРТ

Ипак, ради објективности, треба рећи да рад са омладином бележи Фудбалски клуб “Хајдук Станко”. Колико је успешан најбољи показатељ је активно учешће наших црнобарских омладинаца у првом тиму овог клуба, у односту на плаћене играче махом из другим места. Такође, Спортско удружење “Црна Бара опен” више година организује турнире у малом фудбалу, где већину чине омладинци, како нашег тако и других околних села, тако да садржаји за младе у селу постоје, повремено и недовољно.

Да ли је проблем са младима решив?

Наравно да јесте, активно учешће у решењу овог питања, али и свих других проблемима, не може да решава привремена сеоска власт, већ она стална и која ће имати поверење становника Црне Баре. Решење је, дакле, могуће, али се мора бити бржи и спретнији од оних који то ометају ради личних интереса!

Стручни сарадник: Зоран Милошевић

Текст: Новица Крезић

Фото, видео: Милинко Илић

Напомена: Пројекат: “Омладина општине Богатић” суфинансирала је oпштина Богатић. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Видео прилог:

By Urednik