Основна школа „Никола Тесла“ Дубље

Седамдесетих година Основна школа „Никола Тесла” у Дубљу имала је чак 500 ђака. Основана давне 1865. године, најпре је била конципирана као комбиновано одељење, а касније су ученици дубљанске школе похађали школу у центру села у данашњем Дому културе. Данашња школска зграда почела је са радом 1972. године. И управо у њој, ведрог духа, дочекује нас некада учитељица, а сада директор ове установе, Славица Мајсторовић, коју смо питали да ли се број ученика смањио?

„Наравно!“, истиче Мајсторовић, „као и у свим школама наше општине број ученика опада из године у годину“. „Ми тренутно имамо 189 ученика који су распоређени у девет одељења, нешто више него претходне године, али већ следеће ће бити мање. Овако благородно село нажалост одумире. Ми смо некада имали преко 3000 становника!“

 

 Школа у Дубљу радила је у оквиру основне школе у Богатићу, односно била је издвојено одељење. Тек је 1993. године постала самостална школа са имемоном „Вера Благојевић”, да би 2004. године поносно понела име „Никола Тесла”.

 Кад кажемо да носи име „Никола Тесла,” претпостављамо да је школа дала пуно квалитетних ђака? 

Славица Мајсторовић, директор школе

„Из ових школских клупа изашли су лекари и професори, а многи су отишли у иностранство. Познати дубљански композитор и дан данас живи са нама у селу, господин Бранко Ђурковић, диригент и директор мизичке школе у Шапцу, који је са хором „66 девојака” пропутовао цео свет. Па затим ту је и професор Здравко Ђурковић, доктор физичког и здравственог васпитања који је радио на Педагошкој академији у Шапцу.“ 

Славица Мајсторовић у даљем разговору истиче да је Просвета веома битан стуб друштва и да ће према њеним очекивањима у наредом периоду бити све боље и боље, јер су они – просветари, овде због деце.

 

 О положају младих разговарали смо са наставником Мирјаном Милетић, која истиче да су млади исувише заштићени у данашње време, те да тако, генерално имају превише слободе.

Мирјана Милетић, наставник

Она истиче: „Наша школа има заиста добре и квалитетне ученике. Ми немамо неки велики проблем са дисциплином, тако да ту можемо да се похвалимо.“

 

Рад са младим људима?

„Рад са њима је изузетно интересантан. Доста нас мотивишу и тако нам дају снагу да све то некако лепше изгледа, да буде квалитетније и ведрије. Млади су велика инспирација за нас старије.

 

 С обзиром да је госпођа Малетић наставник српског језика питали смо је какво је интересовање данас младих за литературу, читање, књигу?

 „Ја сам 50%  запослена баш у библиотеци, и могу из прве руке да кажем да је читање заступљено много мање него претходних година. Више се своди на школску лектиру, а мање они траже нешто додатно. Мислим да је ту доста допринео интернет.“

Више о раду ове школске установе погедајте у нашем видео прилогу на линку канала Клуба омладине Мачве:

Напомена: Пројекат: “Образовање деце и младих општине Богатић” суфинансирала је oпштина Богатић. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Припремили:

Стручни сарадник

Зоран Милошевић

Разговор водио

Дејан Радуловић,

Обрада

Биљана Новаковић

Координатор пројекта

Иво Андрић

Снимање и монтажа

Милинко Илић

Организатор

Новица Крезић

Пројект реализовало

Удружење “Милош Милојевић” Црна Бара

децембар 2022. године.

By Urednik