Fazan

Koristan je za poljoprivredu jer daleko više uništava insekte koji su štetni za poljoprivredu, nego što nanosi štetu poljoprivrednim usevima. Ovaj par je imao 7 madih, sad ih je samo dvoje posle učinka pasa lutalica.

Imao sam u bašti pre 2 godine derana od fazana, nije mu ni rep u to vreme izrastao koliko je bio mlad. Zapazio sam da je kljucao 4 paradaiza,  uzeo sam plastične flaše i odsekao gornji deo a flaše zakopao do odsečenog dela u zemlju i redovno u njih sipao vodu, fazan više nije kljucao paradaiz. Iz bašte je nestao smrdljivi martin koji ne da je napast na biljne plodove nego je i stetočina od insekta broj jedan. Velika korist od samo jednog mladog fazana.

Ove godine sam zapazio da dokle fazan ulazi u krompirište u tom delu nema krompirove zlatice, fazan trebi krompir od zlatice sistematski i pouzdano. Fazan nije izbirljiv u hrani. Hrani se biljnom i životinjskom hranom. Od životinjske hrane uzima kukce, crve, žablju ikru, punoglavce i sl. Od biljne uzima sve vrste semenja, raznih korova i grmlja, plodove jagoda, kupina, gloga, maline, žira. Izlazi u polja pšenice, ječma, kukuruza, zobi.