Selo u dimu kao da je magla. Crna Bara ima potrebu za gas maske za stanovnike a i za životinje, selo se u dimu guši.

Dim je ušao i u svaku kuću, pas mi je nervozan jer primećuje da nešto nije u redu, cvili i pokušava da uđe u kuću. Uslovi i pravo na život su nam ugroženi, šta je razlog i da li je nova paljevina nemam informacije.

Ko je krivac što se patimo sa dimom ?

Da li je u pitanju požar na deponiji smeća, deponija gore nekoliko dana, priča se da su dolazili i vatrogasci pre nekoliko dana, nisu je ugasili. Deo Crnobaraca se gušio u dimu i pre nekoliko dana (29 jul u 21h 39m), zvali ne da izađem na teren, a šta ja tu mogu, slao sam pojedince da se obrate samoproglašenom  predsedniku M. Z. Crna Bara Siniši Sevića, nemam informaciju da li su ga kontaktirali, mislim da nisu, jedna osoba je komentarisala da je Mesna Zajednica Crna Bara interesna grupa i da neće ništa uraditi povodom prisustva dima sa lokalne deponije, meštanin je bio u pravu, nema tu novaca.

U dimu sa deponije pošto ima plastike nalaze se jako kancerogene materije.

„Kad gori deponija, prvo imamo problem sa dimom, a još veći problem je sagorevanje plastike i svega onoga što se tamo nalazi. „Sagorevanje dovodi do oslobađanja veoma toksičnih i kancerogenih materija kao što su dioksini i furani“.

Ovo večeras je već prevazišlo normalne uslove za život, previše dima je prisutno, ali to ne sprečava da iz Kafića majke Siniše Sevića tutnji muzika i ako za muziku i radno vreme za kafić vreme nije (03 h jutro). Jutros  05. 08. 2022. u 05 h i 14 minuta jaka muzika iz kafića majke samoproglašenog predsednika M.Z. Crna Bara je probudila komšiluk. Nije nikakva tajna za maltretiranje komšiluka, dešava se veče u normali a onda 02 h a ima primera u 04 h zagrmi muzika ili u 16 h kada geometar Milan dođe sa terena i mora da odmori.

Fotografija dima sa deponije od pre nekoliko dana, tada je dim išao u pravcu Republike Srbske a paljevina je bila manjeg obima.

Šta su dioksini i furani iz sagorevanja plastike ?

To su sastavni delovi bojnih otrova, kaže doktorka Tatjana Radosavljević.

„Dokazana je njihova kancerogenost, što ne znači da će jedno izlaganje toj materiji dovesti do toga, ali je problem što ne znamo koliko smo izloženi“.

Dioksini i furani se javljaju i prilikom paljenja guma.

Maske delimično štite od ovih otrova, ali ne u potpunosti, dodaje doktorka, specijalista za plućne bolesti.

Zato je najbolje ne otvarati prozore i ne izlaziti koliko god je moguće.

Dioksini i furani su skraćeni nazivi za grupu hemikalija sličnog nivoa toksičnosti.

Ekološke organizacije dioksine ubrajaju među najopasnije otrove koji povećavaju mogućnost oboljevanja od raka, rekli su ranije stručnjaci za BBC.

Ove hemikalije mogu da nastanu tokom spaljivanja kućnog smeća, ali i postupaka beljenja celuloze i papira hlorom, kao i u proizvodnji i preradi određenih vrsta hemikalija, poput pesticida.

Mogu da se pojave i u prirodi tokom vulkanskih erupcija i šumskih požara, navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kako utiču na čoveka?

Svetska zdravstvena organizacija navodi da su eksperimenti pokazali da ove veoma otrovne materije mogu oštetiti brojne organe u organizmu.

Kratkotrajna izloženost visokim nivoima dioksina može dovesti do lezija na koži, poput hlorakns i mrlja, ali i do promene funkcije jetre.

Dugotrajna izloženost dovodi se u vezu sa oštećenjem imunološkog sistema, razvoja nervnog sistema, endokrinog sistema i reproduktivnih funkcija.

Kada dioksini uđu u telo, oni traju dugo zbog njihove hemijske stabilnosti i sposobnosti da se apsorbuju u masnom tkivu, gde se skladište u telu.

U organizmu mogu da se zadrže između sedam i 11 godina, navodi SZO.

U životnoj sredini se dioksini akumuliraju u lancu ishrane.

Što je životinja na višem stepenu lanca ishrane, veća je koncentracija dioksina.