Ujed krpelja

Krpelji su paraziti koji se hrane krvlju prvenstveno toplokrvnih životinja i čoveka i oni su prirodni prenosioci uzročnika zaraznih bolesti.

Ujed krpelja je bezbolan zbog postojanja prirodnog anestetika u njegovoj pljuvački. Ubod krpelja je bezbolan tako da se primeti tek pošto se on prikači za kožu, jer mesto uboda počinje da svrbi. Кrpelj može ostati zakačen za kožu i više dana, sve dok se ne nasisa krvi, posle čega napušta domaćina

Važno je znati da nisu svi krpelji zaraženi, tako da ne mora da znači da će svaki ujed izazvati infekciju.

Zbog ujeda krpelja, može doći do alergijskih reakcija, ali je to redak slučaj. Najčešće se javlja borelioza ili lajmska bolest. Aktivni su tokom proleća i leta, a posebno u maju i junu.

Кada sve ozeleni, krpalji vrebaju svoje žrtve. Evo kako da zaštitite i pravovremeno reagujete ako do ujeda dođe. U prirodi se uglavnom zatiču na travi, žbunju i drveću.

Izbegavajte boravak u šumovitim predelima

Nosite odeću koja vam pokriva ruke i noge

Možete da nanesete na kožu sredstva koja odbijaju insekte

Nakon boravka u prirodi pregledajte telo (naročito teme, predio iza uha, vrat, stomak, prepone, zadnji deo kolena)

Da biste bili potpuno sigurni da nisu ostali negde na odeći, nakon boravka u prirodi, stavite je na pranje.

Šta ako vas ujede krpelj

Nipošto ga ne vadite sami.

Ne premazujte mjesto ujeda alkoholom, petrolejom, uljem i sl.

Idite do najbliže ambulante, da vam stručno lice izvadi krpelja (poželjno je da to uradite u roku od 24 sata od ujeda, kako biste smanjili verovatnoću prenosa infekcije)

Ako se bilo gde na telu pojavi crvenilo, praćeno porastom temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima i uvećanjem limfnih žlezda u blizini mesta uboda, obavezno se javite infektologu.

U narednih mesec dana pratite situaciju na mestu ujeda (da li se pojavljuje crvenilo na koži) i da li imate neke druge simptome poput povišene temperature, umora, bolova u mišićima, glavobolje može ukazivati na lajmsku bolest

Svakako možete proveriti u laboratorijskim uslovima da li je krpelj zarazan ili ne, ali je neophodno da ga donesete živog.

Krpelji se ne rađaju sa prenosivim bolestima, već ih dobijaju tokom hranjenja i prenose dalje i više se „kače“ na pse, nego na mačke. Postoji preko 850 vrsta krpelja, ali samo nekoliko vrsta prenose lajmsku bolest.