Nakon obeležavanja dana oslobodjenja Bogatića iz Drugog svetskog rata, 7. avgusta 2018,  kada su u Bogatiću u centru kraj spomenika borcima oslobodilačkih ratova vence položili predstavnici OO SUBNOR-a Bogatić, potom predsednik opštine Bogatić, Nenad Beserovac, zamenik predsednika Republičkog odbora SUBNOR-a, general Vidosav Kovačević, načelnik Mačvanskog upravnog okruga, Dragoslav Milanović,  predstavnici  SUBNOR-a  Šapca, Martinaca i Gradskog odbora SPS Šabac na društvenim mrežama podigla se prašina o ovom spomeniku u centru naše varošice!!!

Zapravo jedan od komentara prenosimo u celosti, a medju njima pažnju je privukao i komentar našeg istaknutog  istoričara rodom iz Bogatića – Branislava Stankovića koji prenosimo u celini:

„U Bogatiću, na tom mestu treba da stoji spomenik koji je iznad svih nas, iznad četnika i partizana i svih ideologija i svih naših podela. Na tom mestu treba do stoji spomenik Janku Veselinoviću. Da konačno prekinemo sa obeležavanjem lažnih datuma i lažnih događaja čije posledice živimo i osećamo do dana današnjeg.“

Takodje medju poštovaocima lika i dela Miloša S. Milojevića takodje se našao zanimljiv predlog o postavljanju novog spomen obeležja:

„Lik i delo koje spaja sve Mačvane i Srbe jeste MILOŠ S. MILOJEVIĆ, po rođenju Crnobarac, po nadimku Mačvanin, i za kojeg je iz usta brojnih Srpskih velikana rečeno: „Bio je pravi Srbin!“. Uz dužno poštovanje svim ostalim poznatim i nepoznatim i nepriznatim znamenitim Mačvanina, lik i delo MILOŠA S. MILOJEVIĆA nadmašuju ih sve i sjedinjuju sve Srbe u jedno i ostvaruju njegov san da na ovim prostorima brat prepozna brata! Došla su vremena, ne dao Bog nestanka, ili daće Bog uzdizanja srpske slave i veličine. Ovo je vreme kada treba da se izdignemo iznad očajne borbe, koju je Janko Veselinović prikazao u Romanu „Hajduk Stanko“, kroz reči narodne poslovice: – „Ko ti iskopa oko?“ – „Brat“. – Zato je tako duboko!“, gde su dva brata kojima su naturene dve vere, a može se reći u dve ideologije, bili jedan drugome najveći krvnici!? Vreme je da se kroz podizanje spomenika MILOŠU S. MILOJEVIĆU u srcu Bogatića pokaže da ima nade za srpsku SLOGU!“ – Predrag Djurić iz UG „Miloš S. Milojević“ Crna Bara.

Inače da podsetimo, medju prvim oslobodjenim gradovima u Drugom svetskom ratu često se pominju Banja Koviljača i odmah zatim Bogatić, koga su oslobodili četnici kako tvrde neki izvori!

Može li se u miru umiriti pitoma Mačva?!

N.K

OVO JE DEO OBJEКTIVNOG I SAMOSTSTALNOG IZVEŠTAVANJA JEDINOG MAČVANSКOG MEDIJA КOJI NIJE FINANSIRAN IZ BUDŽETA OPŠTINE BOGATIĆ!

By Urednik