Šta se dešava kod upotrebe petardi, petarde su napravljene od hemije koja je otrovna i  kancerogena za živi svet. Posle explozije petarde sva ta hemija koja je u njima završava u tlu i kroz  padavine   ocednom metodom zagadjuju naše vodonosne rezervoare vode za piće.

Upotrebili ste petardu zagadjujete naše podzemne rezervoare sa vodom,  ako ne za par meseci ali sigurno za par godina sva ta hemija iz petardi će završiti u podzemnim rezervoarima vode koju mi upotrebljavamo za piće.

Upotrebom petardi uzgožavate opstanak  za šire narodne mase , zagadjujete vodonosne podzemne rezervoare sa pitkom vodom. Zagadjujete tlo i vodu i budućim generacijama.

Šta petarde rade životinjama koje nisu u svom kratkom  životnom veku imale u toku evolucije prilagodjenje na petarde,  pticama se desi da srce otkaže i umiru, padaju kao sa sušila za veš, psima se isto dogadja da srce otkaže, neki psi pobegnu od kuće, nikad se ne vrate, neki psi usled straha podleću  pod automobile, poginu i izazivaju udese sa materijalnom štetom a možda i nekim gubitkom života.

Ista situacija je sa svinjama kokoškama i govedima, usled trauma od petardi i doživljeni stresova ne napreduju,  gube kilažu, od stresa im pada imuni sistem pa se lakše razbolevaju, produžava se tov životinja a samim tim gubi zarada na tovu životinja.

Bebe i mala deca ! – Bebe i mala deca doživljavaju stresove i traume koje ce da se kasnije ispolje a  RAZLOG upotreba petardi!

Hemijska jedinjenja koje petarde ispustaju nagrizaju karoserije automobile, fasade zgrada , ugrožavaju  raspiratorne organe  ljudi i životinja , biljke nazemni , kasnije podzemni deo biljki.

Neobična je pojava da sveštenici  prećutno odobravaju i ne reaguju na upotrebu petardi oko crkvi, verovatno imaju utisak da je Isus voleo petarde i vatromete samo nemaju saznanja da u to vreme nisu postojale petarde i da su barut otkrili u Kini  8 vekova posle Isusa.

Povrede od petardi su česti primeri ima ih na netu za pogledati  u velikom broju.

U prošla vremena  planinsko stanovnistvo je pucalo iz razloga da otera divlje životinje vuka ili medveda ali samo kad su klali stoku,  da vuk ili medved koji oseti krv životinja sa velike udaljenosti ne poseti domaćinstvo u toku noći. Pitanje je sad da li smo u devoluciji i da evolucija nije postojala, na očiglednu štetu vidimo korist od petardi.