Ovo je godina Miloša S. Milojevića. Navršilo se 120 godina od njegove smrti, što je bio povod za štampanje i promociju knjige o njegovom životu i delu. Širom Srbije organizovane su promocije koje su bile više od toga – predavanja o delu najčešće zabranjivanog istoričara i književnika. Udruženje iz Crne Bare, koje je najzaslužnije što se Miloš S. Milojević vratio na scenu snima i dokumentarni film, a za iduću godinu u Crnoj Bari najavljuje manifestaciju „Miloševi dani”.
Dani Miloša S. Milojevića u Beogradu od 22-24.juna. Promocija knjige 22. jun 2017. Beograd

Obeležavanje 120 godina od smrti velikana Miloša S. Milojevića udruženje „Miloš Milojević“ iz rodne Miloševe Crne Bare započelo je promocijom knjige „Život i delo Miloša S. Milojevića“ autora prof. dr Radomira Đorđevića i mr Dragiše Kostića, 19. maja 2017. godine u Bogatiću i Šapcu.
Same promocije prevazišle su suštinski promocije knjige i zapravo su postala savremena predavanja o životu Miloša Milojevića. Interesovanje za ovakav vid promocije-predavanja vlada širom Srbije, jer je veličina i doprinos Miloša S. Milojevića bila velika u skoro svim krajevima Srbije. Zbog toga je udruženje uspešno do sada organizovalo promocije i u Beogradu, Nišu, Somboru i Loznici.
Do kraja godine o Milošu će se govoriti u Novom Sadu, a planirano je ovakvo dešavanje i u Leskovcu, gde je Miloš Milojević ostavio nemerljiv doprinos. Treba napomenuti i činjenicu da je Miloš S. Milojević zaslužan građanin između ostalog i u Prokuplju, Vranju i u samom Nišu i Leskovcu.

Promocija knjige u Šapcu, 19. maj 2017.

– U ovoj godini organizovli smo i „Dane Miloša S. Milojevića u Beogradu“ koji su bili od 22-24. juna 2017. sa ciljem da ova manifestacija dođe u rodnu Crnu Baru – Miloševo selo i tako vratimo Miloša Crnoj Bari. Zapravo, u ovoj godini rad društva se konstantno odvija širom Srbije, a Crna Bara je potpuno nepravedno izostavljena iz svih dešavanja. Moža i ne čudi slučaj, jer je Bog tako želeo da se u ovoj godini jubileja, prvenstveno nama Mačvanima pokaže kolika je veličina bio zapravo Miloš S. Milojević u Srbiji. Zato nam se postavlja logičan splet okolnosti da Crnobarci nakon 1966.-te godine, kada su formirali „Hajdučko veče“, zapravo dobiju svoju novu kulturnu manifestaciju – „Dane Miloša S. Milojevića“ i čuvaju je u okviru svoga sela. Ovo ističem, kao meštanin Crne Bare, jer se očigledno godinama vidi da naših meštana osim posmatrača na „Hajdučkim večerima” nema, a uvek su važili za odvažne ljude i dobre organizatore i domaćine. Zato slobodno kažem da Crna Bara svoju manifestaciju nema – kaže Novica Krezić, predsednik udruženja.
Krezić dodaje da će se „Miloševi dani“ svakako održati naredne godine.
– Samo je pitanje da li ćemo doći do samosvesti i iskoristi nacionalni potencijal u najzaslužnijem Mačvaninu koga smo uspeli koliko-toliko vrati iz zborava. Moram istaći malu, ali veoma bitnu pomoć Opštine Bogatić, kao i Mesne zajednice Crna Bara u prepoznavanju našeg dugogodišnjeg rada u misiji vrćanja Miloša Milojevića. Ovde se pokazalo da mala pomoć predstavlja osnov sa dalji još bolji i uspešniji rad. Sve ovo daje nadu za nastavak buduće saradnje, na opšti interes svih u Mačvi – ističe Krezić.
Udruženje je započelo snimanje dokumentarno-igranog filma o životu Miloša Milojevića. Dinamika snimanja je uslovljena prilivom sredstava. Na filmu radi poznati filmski reditelj Svetislav Bata Prelić sa timom stručnih saradnika.

Miloš Milojević u Nišu – Prepuna sala Doma Vojske u Nišu

Već početkom naredne godine udruženje započinje novu fazu otkrivanja i drugih strana Miloševog lika. Zapravo, zatvorena je finansijska konstrukcija za samostalno štampanje knjige Miloša Milojevića „Pesme i običaji ukupnog naroda srpskog“ iz 1869. godine. Ovaj poduhvat će osvetliti doprinos Milojevića u oblasti književnosti.

IZVOR: MACVA PRESS

By Urednik