pcela iz crne bare

Najveći problem su im nesavesni voćari. Nakon blage zime, pčelinja društva su prezimela sa minimalnim štetama, pčelari očekuju da će ovo biti dobra sezona

Najveća opasnost – prskanje voća

 

Najveća opasnost preti od nesavesnih voćara, koji prskaju voće u cvatu, pa pčelinja društva stradaju i oslabe pred glavnu pašu. Apeluje na sve one koji imaju voće da to ne rade, jer, kako kaže, štetu prave i pčelarima i sebi: Molio bih i zaštitare da ne savetuju da se prska sredstvima opasnim za pčele. Kazne su velike, a mi nismo za kažnjavanje„.

Dokazano da prskanje voća u cvetu ne samo da ne daje nikakve rezultate, već da se na ovaj način uništavaju pčele koji su glavni oprašivači voća. Nasuprot tome, voće oprašeno pčelama ima za  30 do 80 odsto veću rodnost: jabuke za 38 odsto, jagode za 55, višnje za 40, šljive za 72, a maline za čak 80 odsto“.

Kazne od 35.000 dinara do tri miliona dinara

Prema Zakonu o sredstvima za zaštitu bilja, zabranjena je primene sredstava za zaštitu bilja iz vazduhoplova, koja su otrovna za pčele, kao i u vreme cvetanja. Kada se sredstva koriste, organ jedinice lokalne samouprave dužan je da to prijavi odgajivačima pčela ili njihovim udruženjima.

Kazne se kreću se od 700.000 do tri miliona dinara za firme, od 300.000 do 500.000 dinara zapreduzetnike, a za fizička lica od 35.000 do 50.000 dinara.