Sezona malih ježeva – Zaštitite me vratiću dvostruko – Održavajte životni cilkus i uštedite na pesticidima.

Samo da vas podsetimo da mnogo pazite na putevima jer je sezona malih ježeva, naj manji bubojed je mnogo spor i ne može drzo da se skloni. Oslobodiće vašu baštu od zmijski jaja, larvi insekata štetniih za dvorišta i vrtove i još mnogo toga.

Vrlo su korisni u vrtu jer mogu pojesti velike količine raznovrsnih buba, puževa i crvića. Hrane se još i korenjem, raznim bobicama i biljkama ali u vrlo malim količinama, tako da ne prave štetu. Ježevi se u prirodi hrane puževima, larvama, glistama, kukcima, korenjem, bobicama pa i sitnim voćem. Zdravim ježevima ne treba poseban plan ishrane niti ljudske intervencije, ali slabi, ranjeni ili izgladnjeli trebaju vašu pomoć!
U potragu za hranom kreću predveče i noću, pa ih u to vreme najčešće susrećemo. Dan obično prespavaju na skrovitom mjestu, ispod lišća ili u iskopanom skrovištu. Ježevi su maleni sisari koji su uglavom samotnjaci i aktivni noću. Najčešće ih se može pronaći na rubovima šuma u parkovima i vrtovima, a na telu imaju 7 000 bodlji koje koriste u obrani
U dvoristima u kojima je jež dobro došao uočeno je da se iste porodice svake godine nakon zimskog sna vraćaju u dvorišta čiste od raznih štetočina. Nažalost, ježevi u urbanim sredinama imaju mnogo neprijatelja. Najveći problem predstavlja im sve veći broj puteva na kojima stradavaju.