Ko je novi ruski premijer Mikhail Mishustin?

Mikhail Vladimirovič Mishustin novi je ruski premijer, a nominirao ga je predsednik te zemlje Vladimir Putin danas kad je kompletna Vlada Rusije na čelu s Dmitrijem Medvedevom podnijela ostavku.

U saopštenju Kremlja navodi se da je Mishustin prihvatio ponudu, a da je Putin potom predlog za njegovo imenovanje prosledio na usvajanje u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta.

Zastupnici u Dumi već sutra trebali bi se izjasniti o imenovanju Mishustina za novog premijera Rusije.

Mishustin, kome su 53 godine, u Vladi Rusije radi od 1998. Diplomu na Mašinskom fakultetu u Moskvi stekao je 1989, a četiri godine posle i doktorat. Godine 2010. stekao je doktorat ekonomskih nauka, a napisao je i tri knjige na temu porezne administracije.

Nakon studija dobio je mjesto direktora laboratorije, a kasnije se priključio Međunarodnom računarskom klubu (ICC), javnoj neprofitnoj organizaciji, koja je kasnije postala organizator Međunarodnog računarskog foruma, jedne od najvećih izložbi računara u Rusiji.

Godine 1998. počeo je raditi kao asistent za informacijske sisteme računovodstva i kontrole naplate poreza pri Saveznoj poreznoj upravi.

Na čelu je Uprave od 2010, a dosad se nije mnogo isticao u javnosti, kojoj je malo poznat.

Oženjen je i ima tri sina.

Zanima ga sport, a posebno hokej. Član je Nadzornog odbora HK CSKA iz Moskve.

Prema informacijama iz teksta koji je prošle godine objavio Financial Times, Mishustin je na mjestu šefa Porezne uprave, zahvaljujući poznavanju najnovijih tehnoloških dostignuća, uveo najnovije sisteme na svijetu i znatno unaprijedio naplatu poreza u zemlji.

Prema agenciji AP, izbor Mishustina, koji nema velike političke ambicije.

Ruska vlada podnela je ostavku nakon govora predsednika Vladimira Putina o stanju nacije u parlamentu, objavio je premijer Dmitrij Medvedev.

Da li Rusija prelazi u monarhiju?

Predsednik Putin prethodno je predložio niz temeljnih promjena ustava.

“U tom kontekstu je jasno da smo mi kao vlada dužni omogućiti predsedniku donošenje svih potrebnih odluka za to”, rekao je premijer Medvedev.