Milenko Kovic Bogatic

Najnovije izdanje romana „Hajduk Stanko“ Janka Veselinovića, potpisuje Crnobarsko udruženje Miloš Milojević uz nesebičnu podršku pojedinaca, očekivana pomoć po običaju izostala!

Deo zavičajnog projetka uspešno je ušao u završnu fazu i ovih dana na oduševlejnje velikog broja istinskih rodoljuba roman Janka Veselinovića „Hajduk Stanko“ ugledao je svetlost dana. Dolaskom u Crnu Baru, mesto koje je zahvaljujući ovom romanu nadaleko poznato, zavladala je opšta pometnja u pogledu interesovanja za samo delo. U neku ruku kao da se  ‘ajduk vratio svom zavičaju!

Iz Udruženja „Miloš Milojević“ iz Crne Bare navode da je u toku podela primeraka prenumerantima, donatorima i pojedincima koji su doprineli da se obnovi delo, kao i užim saradnicima. Narednih dana roman će biti dostupan u slobodnoj prodaji putem savremene platfomre na čijem razvoju društvo aktivno radi, a to je internet prodvanica KUPIDAR (www.kupdiar.com).

– Štampom ovog značajnog dela koje predstavlja ogledalo Mačve, zapravo smo se potrudili da većina učesnika na ovom projektu budu naši mačvani. Time smo pokazali da Mačva pa i sama Crna Bara i dalje baštine potencijale za razvoj ne samo izdvačke delatnosti nego jedinstvenog održivog koncepta koji je zahvaljujući predom radu raspoznat širom Srbije.“ – navodi Novica Krezić, predsednik udruženja, i ističe: – Lično sam ponosan što smo na obnovi ovog dela,  uključili novoformirani klub omladine „Milojević“. Time su naši omladinci stekli nova iskustva, znanja i veštine koje su od neprocenjivog značaja za budućnost.

Očekivanja izdavača je da će veliki Miloš S. Milojević ugostiti svoga zemljaka u sada već tradiconalnoj Međunarodnoj manifestaciji „Dani Miloša S. Milojevića“ 2020. Crna Bara u julskim danima predstaviti ovaj roman.

SARADNICI NA OBNOVI DELA

Naša Mačvanka dr Dragica Užareva svojom stručnom asistencijom doprinela je vrsnom dr Milanu Mladenoviću od Lužice da  zemljake Milojevića i Veselinovića objedini u pogovoru pod naslovom HAJDUK STANKO –Nacrt za SrBski rat i mir. Za više detalja o bogatom filosofskom nadahnuću delu, predlažemo da dodjete u posed ovog mačvanskog izdanja.

Illustracija na koricama je mural i umetničko delo našeg mačvanskog slikara Željka Dragićevića, čime se predstavlja i trenutno osnovno obeležje Crne Bare, mural u centru naselja.

IZAZOVI I ISKUSTVA 

Napominjemo i činjence da je sam roman prilikom pokretanja inicijalne ideje za obnovu štampe doživeo svojevrsni debakl, više o tome pisali smo na stranicama našeg portala (pogledaj ovde), kada je ovaj zavičajni projekat bio u pripremnoj fazi. Ipak, uz nesebičnu pomoć pojedinaca, Stanko je došao u svoj rodni kraj. Zanimljiva je i činjenica da do sada se niko nije „odmetno“ u izdvaštvu ovog romana iz Mačve.

DELO U RUKAMA MAČVANA

Zanimljivo je da je do primerka broj 2. došao naš mačvanski general u penziji Milenko Ković, koji je sa oduševljenjem prelistao ovo mačvansko izdanje i uz pohvale podržao predan i istrajan rada društva.

Roman možete poručiti putem internet platfome KUPIDAR.COM

Хајдук Станко – Јанко Веселиновић

Tekst N.K.

Foto M.I.