MUP doneo odluku da poljoprivredne mašine ne moraju na preregistraciju. Izmenama zakona biće omogućeno da stare tablice i dalje važe uz potvrdu o tehničkom.

Odluku da poljoprivredni proizvođači neće morati da preregistruju traktore i radne mašine koje već imaju trajne registracije i stare tablice, Ministarstvo unutrašnjih poslova je donelo odmah posle pisanja „Novosti“ o tom problemu. Resorno ministarstvo je najavilo da će predložiti izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojima će biti omogućeno da stare tablice i dalje važe uz potvrdu o tehničkom pregledu, što je i do sada bila zakonska obaveza.

Stručnjaci, međutim, komentarišu da još nije jasno šta tačno podrazumeva potvrda o tehničkoj ispravnosti. Ona je i ranije bila potrebna, ali nije postojala kaznena odredba u slučaju da je neko nema. Vodeći se tom logikom, mnogi poljoprivrednici nisu ni odvozili traktore i radne mašine na tehnički pregled. Znali su da i ako ih policija zaustavi, ne može da ih kazni ako nemaju taj papir.

I dok su mnogi poljoprivrednici, naročito oni u centralnoj Srbiji, koji poseduju male traktore, stare i po nekoliko decenija, čekali do poslednjeg momenta da im država progleda kroz prste i nešto učini, ima i onih koji su svoje mašine preregistrovali. Obaveza da se traktori i poljoprivredne mašine preregistruju doneta je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji je usvojen još 2009, a primena je trebalo da počne da važi od 3. aprila.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nedavno je izjavio da preregistracijom ne žele da poljoprivredne proizvođače izlažu dodatnim troškovima, ali da je potvrda o tehničkoj ispravnosti obavezna jer je cilj da ta vozila budu sigurna i ispravna.

Prema nekim procenama, tehničke preglede ne bi moglo da prođe više od 60 odsto traktora i poljoprivrednih mašina, pa bi zbog toga mogli i da ostanu neregistrovani. Neispravni traktori su jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća, naročito u periodu poljoprivrednih radova. Prema zvaničnim podacima, traktoristi su izazvali 70 odsto saobraćajnih udesa. Još nije poznato da li će izmene zakona uticati na kriterijum za tehnički pregled, jer je poljoprivrednicima najveća muka to što im stare mašine ne bi prošle ozbiljnije kontrole.

Opasni na putu

Da bi prošao tehnički pregled, traktor mora da se fotografiše i prekontroliše na posebnom poligonu, koji je propisan pravilnikom. Poljoprivredne mašine moraju da imaju i žuto rotaciono trepćuće svetlo, kojim se učesnici u saobraćaju obaveštavaju da je na putu sporije i veće vozilo. Ovo do sada nije bila obaveza, a nije jasno ni da li će novim izmenama to i biti. Vlasnici mašina su imali rok do 2022. da postave ram ili kabine, ali sudeći prema dosadašnjim potezima, ni to neće biti „obaveza“.

Autor