Manastir Sv. Arhagela Mihaila – Miholjska Prevlaka – Tivat
Dr Djordje Janković, arheolog

Miholjska prevlaka za koju je nova kovanica proteklih godina iskovana i u upotrebi je – Ostrvo Cveća (Ostrvo Cvijeća). Nalazi se u Crnoj Gori Tivatskom zalivu. Bliža istorija govori da je od vojnog odmarališta ovo ostrvo sada devastirano i pretvoreno u svojevsno naselje za odmor pripadnika Vojske koja se nakon nemilih dogadjaja iz 90-tih ovde „privremeno“ nastanila. Neki su još na tom privremenom boravku dok drugi dolaze kao turisti. Naravno ima i znatiželjnih turista koji ovo mesto obilaze i zbog turističkog potencijala, a svakako biser celog

Arheološki lokalitet , Manastir iz 1.v n.e. na Miholjskoj prevlaci, nedvoljno istražen

ostrva je viševekovni Božiji hram Sv. Arhangela Mihaila. Na ostrvu se i dalje nalaze ruševine starog manasira koji je datovan oko prvog veka nove ere. Gde je naš, sada upokojeni, arheolog Dr Djordje Janković svojim arheloškim nalazima konstatovao prisustvo na ovom ostrvu i Apostola Petra, kad je išao ka Rimu. Ovde ću biti slobodan i napomenuti da je naš Miloš S. Milojević u svom delu „Naši Manastiri i kaludjerstvo“ upravo govorio da smo mi Srbi veru primili iz usta samih apostola, što bi u neku ruku moglo biti samo još jedan dokaz o istnini koju nam je govorio dugo osporavan istinski rodoljub Milojević!

Manastir je inače 1219. na ruševinama starog obnovio Sveti Sava Nemanjić i postavio ga kao sedište Zetske episkopije. Ovde se beleži rad grnčarske radionice, koja evo i današnjih dana izradjuje predmete od gline koji prvenstvno služe kao pomoćni elementi Bogosluženja. Istorija manastira vezana je i za lekovito blato, koje se na ovom manastiru koristilo u cilju lečenja u okviru svojvrsne bolnice koja je postojala na Miholjskoj Prvelaci.

Ono što ovaj Manastir izdvaja iz njegove viševekovne istroije je stradanje više od 70 monaha, tako što su sredinom 15. veka u političkoj zaveri u toku ručka otrovani, a nakon čega je proglašena tvz. kuga, koja je mletakčkoj mornarici bila osnov da manastir sruši gadjaući ga sa brodova! (Često su se koristili izmišljeni dogadjaji kao povod za uništavanje svetinja, primer bomardovanje Kosova tj. Srbije 1999.)

Posetom ovom Svetom mestu imao sam priliku da po drugi put sretnem čuvenog muzičkog autora više zapaženih ostvarenja i člana grupe „S vremena na veme“ Asima Sarvana. A podestiću Vas da je naša ekipa Macva.info imala prilku da uživa u zvucima gitare i predivnog izvodjena ovog autora ove godine u galeriji „Lazar Vozarić“ u Sremskoj Mitorivci 5. juna 2018. kada smo bili na promociji knjige „Slike u oku“ naše Mačvanke Dragane Miljnković – Jovanović (video možete pogledati ovde)

Asim Sarvan poznat je kao izvrstan stvarac i duhovne muzike, te u prilog ovome rado ću sa Vama podeliti i prelepu pesmu koju je Sarvan posvetio ovom rajskom ostrvu, a nosi naziv 70 ikona, u znak sećanja na stradanje monaha u ovom Manastiru. Video

Zabeležio sam i par fotografija, a izdvojiću i ovu sa monahom koji je slobodno vreme provodio u pecanju ribe.

Zaista, zanimljiva istorija, zanimljiv predeo Svete srpske Crne Gore, koji bi trebalo posetiti, pa eto makar u vreme godišnjih odmora ukoliko za to se ne pronadje neko bolje rešenje.

Do novog zanimljivog putovanja pozdravljam Vas.

Novica Krezić.

By Urednik