Драган Грујић, Мачва Прес, Маринко Урођевић РТВ АС Шабац, Небојша Ковић и Радио Нешвил

Разлог је реаговање локалног портала из Богатића Мачва инфо, који послује и као јутјуб канал дужи низ година, је у прозивању у току Скупштинског заседања прошлог месеца од стране једног одборника да овај медиј добија више милиона динара од Општине Богатић. Наравно, ово није била тачна инфорамција те је представник Мачва инфо медија изнео детаљан извештај у вези финансирања, рада свога, а и других медија.

Елем, као колеге које смо прозване теко онако што би рекли “овлаш” хајде да и ми слабо прозвани кажемо по коју. Иако смо једини у Мачви који радимо са села – нисмо сељаци! Највећа концентрација медија је као и обчино у престоничком Бога`ћу, као веле мачвани. Ето, огласише се сељаци да приупитају гласноговорника и о другим детаљима, као нпр. “финасирање ванконкурсно”. То је оно финасирање када вам поред датих средстава по конкурсу дају-подају још мало. Одговора као и обично НЕМА! И сада смо ми “сељаци” криви што се не разумемо у локално новинарство, иако се истим бавимо од 2002. године када смо у Црној Бари имли Еко и Сономами радио, те интернет радио програм и информативни протал тада sonomami.com, када овакви видови помоћи, а и сами актери у већини нису ни постојали.

Закључак је да би сва пројектна средства по конкурсу (не рачунајући слатке додатке) требала да се деле само за мачванске информативне редакције. И то би и ми “сељаци” требали да прихватимо и да ћутимо, шта се сада ви дижете сељачку буну? Ето, они се и за нас боре! Одкуд сад то?!

Регионална радио-телефизија АС Шабац редовно се суфинансира пројектно из Буџета наше општине. И веровања смо да исто као и други медији тако и они оправдају резултате и  конкурсом одобрена средства. Једне године пројектно су радили серијал “Знаменити мачвани” где су међу Јанком Веселиновићем, Милићем од Маве и др. представили и нашег Милоша С. Милојевића. Више пута у току године емисија је на регионалном ниво емитована и велики број гледалаца који немају интерернет по први пут су чули за Милоша С. Милјевића. Емисије поред регионалног емитовања постављене су и на јутјубу, а Милојевићева емисија има највише прегледа. Дакле, ми из Црне Баре сигурно овакав резултат не би оставраили са локалним богатићким медијима који обитавају превасходно само на интернету.

Ово је само један мали пример, не бранећи поменуту медијску кућу хајмо рећи, шта да смо о Милојевићу захваљујући средствима општинског буџета говорили нпр. на РТС-у?

Цела ова прича некако је отужна. Изгледа, бродови се не сналазе најбоље у надолазећој густој магли и невремену које следи, икао се хвале да су средства која су добили по први пут у траженим износима!

 

Ми из Црне Баре, не бринемо, ако опет као и претходних година не добијемо средства. На то смо навикли и када је информисање у питању, те култура и друге области где је наш рад национално распозат. Одавно смо почели да градимо паралелан самоодржив систем. Чињеница да имамо преблема и изазова, али се стоички носимо и ево рећићемо нисмо били нити желимо бити ничија играчка за новац. Ту цену плаћамо и опстајемо захваљујући упорности, ентузијазму и енергији. Радимо посао који волимо, можда је ту најбољи одговор.

Терба рећи да су се овде бабе и жабе помешале. Можда би вама пратиоцима требали објаснити начине финансирања медија, али да то чинимо колегама мало је чудно. Али хајде зарад свеопште информисаности да кажемо да то спорно пројектно финансирање односи се на пројекат у одређеним областима где медиј конкурише да би остварио тачно утврђен јавни интерес у области информисања! Дакле, не општег информативног или боље речено политичног програма. Тај се програм не субвенционише и законом је забрањено. То што поједни медији трчкају по целу годину ван конкурисане активности, очито је њихов лични проблем, доказивања, показивања и др. Тиме се обесмишљава и само информисање. Те не чуди и податак да се мимо потреба раде паралелни садржаји који су по моделу copy+paste технологије на које смо већ навикли.

Цитираћемо великог Теслу: „Није ми жао што су украли моје идеје, већ што нису имали своје.“

Перица Петровић Мачва инфо Богатић (лево)

Не би овде завршили, а да се не осврнемо на наш неподржан прошлогодишњи пројекат, “Омладина на селу”. Пројекат који је за циљ имао поред информисања и едукацију младих са циљем да остану и опстану на селу. Фокус рада и у нареденом периоду као велики изазов нама остаје омладина и млади. Ето, наше идеје водиље, слободно користите као би сви зајдно оправдали слоган ЗА НАШУ ДЕЦУ, ма чија она била!

Уредништво портала www.macva.info из Црне Баре некадашњег Јорадна.

By Urednik