МАЧВАНИН КОЈИ ЈЕ УВЕО ПРВИ ТЕЛЕФОН У БЕОГРАДУ, ДРУГОВАО СА ТЕСЛОМ И ПУПИНОМ, БИО ДОБРОВОЉАЦ У ПРВОМ СРПСКО-ТУРСКОМ РАТУ, А ДАНАС НЕМА НИ УЛИЦУ У РОДНОМ БОГАТИЋУ?!?

Панталејмон Панта Михајловић родио се у Богатићу и одрастао у време када је од Раче (Црне Баре) преко Шапца – Палежа до БЕОГРАДА постојала телеграфска линија (Више о Панти читајте овде, страна 195-212. http://sabac.digitalna.biblioteka.rs/view/?q=554&p=0194…). Из Њујорка је дошао у отаџбину, да учествује у Првом српско-турском рату 1876. године, у којем је Милош С. Милојевић Мачванин предводио добровољце.

Данас у Србији Панта нема улицу у родном Богатићу (https://www.planplus.rs/bogatic/bogatic/ulice), нема га међу знаменитим на Новом гробљу у Београду (http://www.beogradskagroblja.rs/…/znamenite-li%C4…).  На првом спрату кафане „Три листа дувана“ било је смештено геодетско одељење Министарства војног. Управо је овде, 14. марта 1883. године, инсталирана прва телефонска линија у Београду, кафана „Три листа дувана“ је порушена 1989. године (https://beogradskonasledje.rs/…/tri_lista_duvana.html).