Академик Милош С. Милојевић био је зачетник идеје о оснивању једног патриотског друштва, што се након неколико осујећених покушаја, на крају и остварило основањем Друштва Св. Саве. У часопису „БРАСТВО“ из 1939. године, видимо финансијски ивештај Друштва за 1937. годину (У овој години је обележена 40. годишњица смрти Милоша С. Милојевића) у којем је приказано стање у Фонду за подизање споменика М. С. Милојевићу (страна 218-219. https://digitalna.nb.rs/…/casopisi…/Brastvo/1939/b030…).

Нажалост, доласком КОМУНИСТА на власт, рад овог птриотског друштва је ЗАБРАЊЕН, те је тако осујећена и племенита намера да се овом знаменитом Србину подигне споменик, што није учињено да дана данашњег:

„Рад Друштва, као и већине задужбина и фондова патриотског опредељења, забраниле су уз класичну конфискацију или узурпацију имовине комунистичке власти недуго по успостављању диктатуре 1944.“, (https://www.sveti-sava.org.rs/o-nama/istorijat-drustva/).

Захваљујемо г. Душану Зупану, новинару и дипломати, члану Савета Друштва Свети Сава у Београду, који нам је доставио овај податак (https://www.sveti-sava.org.rs/o-nama/rukovodstvo-drustva/).

Осим споменика на гробном месту и скромне спомен плоче у родном месту великан Милојевић нема друга обележја која му свакако дугујемо. Ево података ко је затирао лик и дело М.С. Милојевића у ближој прошлости.

Даће Бог да се вековна неправда отклони и да Милош добије заслужено своја припадајућа обележја!