Позивамо Вас на другу културну манифестацију “Дани Милоша С. Милојевића” – Црна Бара, од 21-24. јуна, која баштини међународни карактер гледано на одржавање:

  • Другог Научног скупа са међународим учешћем, тема: “Допринос Милоша С. Милојевића књижевности”
  • Прву Међународну смотру фолклора у организацији Културно-уметничког друштва “Јелица” Црна Бара и
  • Међународну ликовну колонију “Мост” коју организује Удружење уметничког-стваралаштва “Мост” Бадовинци.

Зачајан део манифестације представљају и остали пратећи сегменти које ће се и ове године одржати: књижевне вечери, предавања, као и такмичења у кувању рибље чорбе, потом такмичење у шаху, а туристички обилазак нашег места, за госте и заинтересоване посетиоце неће изостати ни овога пута.

 

Оправдани прошлогодишњим резултатом вођени жељом да се манифестација још боље представи и промовише нашу средину, позивамо Вас да уземете учешће у нашем богатом програму и допринесте развоју културе, обичаја, традиције, туризма и других сегмената наше Мачве.

Организациони одбор манифестадије.

Други Научни скуп са међународним учешћем и ове године допринеће да се и овога пута сагледа допринос истакнутог Милоша С. Милојевића у књижевности. Овај скуп паралелно прати и II том књиге “Песме и обичаји укупног народа српског”Сватовске песме приређивача М.С.Милојевића, које удружење “Милош Милојевић” Црна Бара доноси након више од 150. година заборава. Ова богата збирка културног идентитета српског народа, основ су сагледадања Милошевог доприноса књижевности. Очекивано је да се скуп одржи у суботу 22. и недељу 23. јуна 2019. год. А такође верујемо у многобројно присуство истакнутих научно-стручних радника који ће своје радове изложити на скупу, као и у Зборнику радова, које удружење штампа и свечано представља сада већ по традицији на Свечаној академији у Београду, на дан рођења великна 16. октобра.

Подсетићемо се укратко и на веома успешан0 прошлогодишњи скуп који је уприличен посетом комаданта Копнене Војске Србије генерала Милосава Симовића и конаданта шабачке касарне пуковник Синиша Маринковић. Потом Виктор Мищенко, историчар Државног универзитета у Брјанску из Русије, већи број истакнутих научних срадника из више области међу којима издвајамо: проф. др Зоран Милошевић, проф. др Петар Милосављевић, проф. др Радомир Ђорђевић,

Позивамо и овом приликом све заинтересоване научне и стручне истраживаче, новинаре, књижевнике, песнике и сл. да узму учешће у научном скупу. Више детаља о начину пријаве и току саме организације овог битног сегмента манифестације на заничном сајту:

www.naucniskup.milosmilojevic.com

Међународна смотра фолклора планирана је да окупи запажена културно-уметничка друштва у земљи и свету. Очекујемо да се нашем позиву одазову и нашу смотру поред нашег друштва “Јелица” уприличе и гости из Аустрије, Словеније, Босне и Херцеговине и др.

Очекивано је да Међународна смотра фолклора представи не само рад наших сродних културно-уметничких друшатва него да оплемени и боље повеже нашу омладину, потом представи нашу средину као потенцијлно важну и на другим пољима, поред основне сврхе нашег рада, а то је очување српске културне баштине. Уз песму, игру и дружење верујемо да ће Прва Мешународна смотра фолклора бити само почетак једног међународног догађаја који се по свему судећи одржава по први пут у Мачви. Овим потврђујемо спремност огранизационог одбора да и у будућности настави са креирањем сличних садржаја који доприносе свеопштој популаризацији наше истрајног и успешног рада и нашег места.

Међународна ликовна колонија “Мост” одржаће се захваљујући друштву уметничког стваралаштва “Мост” Бадовинци. Изузетна вишегодишња сарадња истакнутог уметника Стојана Оки Аничића допринеће севеопштем представљању наших мачванских мотива који ће се на вредним уметничнким делима појавити у данима манифестације. Верујемо да уз представљање ових радова у будућности корачамо ка обједињавању свих културних смегмената нашег друштва.

Спортски садржаји такође су саставни део организаије ове манифестације. Сада већ традиционално Удружење спортских риболоваца “Ушће” Црна Бара организоваће такмичење у кувњу рибље чорбе, а новоформирана шаховска секција УГ “Милош Милојевић” организоваће такмичење у шаху.

Укратко смо представили јединствену манифестацију у Србији која надмашује националне оквире и сигурно претендује да буде једна од основних носилаца културног развоја заједнице. Зато Вас позивамо да Вашим присуством уприличете дана који су пред нама.

Добро нам дошли.