macva.info

Slobodni medij i ne finansiran od opštine Bogatić - info potral iz Crne Bare
Hajduk Stanko obnovljen zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca!

Najnovije izdanje romana „Hajduk Stanko“ Janka Veselinovića, potpisuje Crnobarsko udruženje Miloš Milojević uz nesebičnu podršku pojedinaca, očekivana pomoć po običaju izostala!

Deo zavičajnog projetka uspešno je ušao u završnu fazu i ovih dana na oduševlejnje velikog broja istinskih rodoljuba roman Janka Veselinovića „Hajduk Stanko“ ugledao je svetlost dana. Dolaskom u Crnu Baru, mesto koje je zahvaljujući ovom romanu nadaleko poznato, zavladala je opšta pometnja u pogledu interesovanja za samo delo. U neku ruku kao da se  ‘ajduk vratio svom zavičaju!

Iz Udruženja „Miloš Milojević“ iz Crne Bare navode da je u toku podela primeraka prenumerantima, donatorima i pojedincima koji su doprineli da se obnovi delo, kao i užim saradnicima. Narednih dana roman će biti dostupan u slobodnoj prodaji putem savremene platfomre na čijem razvoju društvo aktivno radi, a to je internet prodvanica KUPIDAR (www.kupdiar.com).

– Štampom ovog značajnog dela koje predstavlja ogledalo Mačve, zapravo smo se potrudili da većina učesnika na ovom projektu budu naši mačvani. Time smo pokazali da Mačva pa i sama Crna Bara i dalje baštine potencijale za razvoj ne samo izdvačke delatnosti nego jedinstvenog održivog koncepta koji je zahvaljujući predom radu raspoznat širom Srbije.“ – navodi Novica Krezić, predsednik udruženja, i ističe: – Lično sam ponosan što smo na obnovi ovog dela,  uključili novoformirani klub omladine „Milojević“. Time su naši omladinci stekli nova iskustva, znanja i veštine koje su od neprocenjivog značaja za budućnost.

Očekivanja izdavača je da će veliki Miloš S. Milojević ugostiti svoga zemljaka u sada već tradiconalnoj Međunarodnoj manifestaciji „Dani Miloša S. Milojevića“ 2020. Crna Bara u julskim danima predstaviti ovaj roman.

SARADNICI NA OBNOVI DELA

Naša Mačvanka dr Dragica Užareva svojom stručnom asistencijom doprinela je vrsnom dr Milanu Mladenoviću od Lužice da  zemljake Milojevića i Veselinovića objedini u pogovoru pod naslovom HAJDUK STANKO –Nacrt za SrBski rat i mir. Za više detalja o bogatom filosofskom nadahnuću delu, predlažemo da dodjete u posed ovog mačvanskog izdanja.

Illustracija na koricama je mural i umetničko delo našeg mačvanskog slikara Željka Dragićevića, čime se predstavlja i trenutno osnovno obeležje Crne Bare, mural u centru naselja.

IZAZOVI I ISKUSTVA 

Napominjemo i činjence da je sam roman prilikom pokretanja inicijalne ideje za obnovu štampe doživeo svojevrsni debakl, više o tome pisali smo na stranicama našeg portala (pogledaj ovde), kada je ovaj zavičajni projekat bio u pripremnoj fazi. Ipak, uz nesebičnu pomoć pojedinaca, Stanko je došao u svoj rodni kraj. Zanimljiva je i činjenica da do sada se niko nije „odmetno“ u izdvaštvu ovog romana iz Mačve.

DELO U RUKAMA MAČVANA

Zanimljivo je da je do primerka broj 2. došao naš mačvanski general u penziji Milenko Ković, koji je sa oduševljenjem prelistao ovo mačvansko izdanje i uz pohvale podržao predan i istrajan rada društva.

Roman možete poručiti putem internet platfome KUPIDAR.COM

Хајдук Станко – Јанко Веселиновић

Tekst N.K.

Foto M.I.