ZBOG PODRŠKE UDRUŽENJA „SAČUVAJMO PČELE“, OSTALIM EVROPSKIM ORGANIZACIJAMA.EVROPSKI PARLAMENT IZGLASAO POTPUNU ZABRANU NEONIKOTINOID

Posle nekoliko meseci treperenja zemlje EU su u petak 27.04.2018 godine glasale o trajnoj zabrani nekih od najčešće korišćenih pesticida povezanih sa lošim uticajem na pčele.
Tri takozvana Neonikotinoida delimično su zabranjena 2013 godine.Ta odluka je bila bolna za poljoprivrednike koji su gajili useve uljane repice, šećerne repe…suncokreta.Oni su postali zavisni od ovih supstanci jer su po njihovim rečima oni nezamenjivi u suzbijanju štetnih insekata.

Glasanje u parlamentu EU zadaje udarac dvema najvećim kompanijama za proizvodnju sredstava za zaštitu bilja, Bajeru i Sinđenti.Pre samo godinu dana polovina zemalja bila je na strani poništavanja zabrane.

Prošle godine predsednik Komisije za utvrđivanje štetnosti ovih pesticida dao je svoju podršku pčelama i pčelarima i izjavio da je „On čovek-pčela“, dodajući da i ako je alergičan na pčele želi da ih zaštiti!

Bajerov „Imidakloprid“ i „Klotianidin“ i Sinđentin „Tiametoksam“ će biti zabranjeni uprkos protivljenju iz Češke, Danske, Mađarske i Rumunije. Ove zemlje su želele više fleksibilnosti u pravilima EU kako bi poljoprivrednici, proizvođači šećerne repe mogli nastaviti korišćenje tretiranog semena ovim sredstvima.

Stručnjaci iz 16 zemalja, uključujući Francusku, Nemačku, Englesku, Španiju i Italiju odlučili su da prihvate naučne dokaze Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) koja je donela zaključak da ovi pesticidi predstavljaju ogroman rizik za solitarne i medonosne pčele.

Belgija, Bugarska, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Poljska, Slovačka i Finska su bile uzdržane od glasanja.

Predsednik EFSA ,Vitenis Andriukaitis je nakon glasanja izjavio „Zdravlje pčela je od najvećeg značaja za mene, jer se time čuva biodiverzitet, proizvodnja hrane i zdrava životna sredina. (Upravo ciljevi udruženja SAČUVAJMO PČELE)

Proizvođači Neonikotinoida su reagovali nakon ove odluke EU parlamenta.

Bajer je u elktronskom pismu napisao da je zabrana loše rešenje za evropski poljoprivredni sektor i životnu sredinu. Današnjom odlukom Vi niste i nećete poboljšati zdravlje i opstanak pčela i drugih oprašivača.

Ove dve kompanije i dalje tvrde da su njihovi proizvodi bezbedni sve dok poljoprivrednici i njihove prskalice prate uputstva na etiketi. Nedostatak alternative Neonikotinoidima dovšće do većeg i češćeg prskanja drugim pesticidima što će povećati emisiju ugljen dikosida i rizik da štetni insekti postanu potpuno otporni na insekticide.

Predstavnik Sinđente je takođe rekao da je odluka „razočaravajuća, ali ne i neočekivana“Ova švajcarska firma je ispitivala metodologiju koju su zemlje članice EU koristile za donošenje svoje odluke, nazvavši ih „tako konzervativnim i udaljenim od stvarnosti od današnje poljoprivrede.Rezultati ovakvog razmišljanja bi bili vidljivi tek kada bi se zabranila sva hemijska sredstva u poljoprivredi, pa čak i ona koja se koriste u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji..

Mi stojimo iza svih naših proizvoda koji su naučno opravdani, dodao je predstavnik Sinđente.
Obe kompanije su osporile zabranu donetu 2013 godine u Evropskom Sudu pravde, a zvanična presuda se očekuje sledećeg meseca.

Proizvođači šećerne repe i kukuruza koji su se tradicionalno oslanjali na Neonikotinoide razočarani su današnjom odlukom.“Glasanje predstavlja ozbiljan udarac za održivost sektora šečerne repe“ rekla je Elizabet lakoste direktorka CIBE,-međunarodne konfederacije evropskih proizvođača šećerne repe.

Udruženja i Organizacije koje se bore za zaštitu životne sredine proslavile su današnje glasanje kao veliku pobedu za javno mnjenje i okolinu.

„Zabraniti ove toksične pesticide je svetionik nade za pčele“ rekla je Antonia Stats rukovodilac ove kampanje u organizaciji AVAAZ. „Konačno naše vlade slušaju svoje građane. Bezbroj je dokaza da poljoprivrednici znaju da pčele ne mogu opstati upotrebom ovih hemikalija, a mi ne možemo živeti bez pčela“.

Zemlje iz celog sveta, prijatelji zemalja EU pozdravile su zabranu kao ogromnu pobedu za naše pčele i životnu sredinu.

Današnju odluku će sada usvojiti komisija EU narednih nedelja, a njihova donešena zakonska uredba će stupiti na snagu do kraja godine.

Tekst pripremio: Dejan Markovic