Mnogi mladi posmatrači ptica prvi put se zainteresuju za ptice dok hrane hlebom ptice na lokalnom jezeru, ali iskusni posmatrači znaju da hleb nije pogodna hrana za ptice.  Ili jeste? Sa pažnjom i oprezom, postoji dobar hleb kojim možete hraniti ptice.

ZAŠTO JE VEĆINA HLEBOVA LOŠA

Rezani hleb ili sendvič hleb su loš izbor hrane za ptice.  Ovaj hleb je teško obrađen i sadrži hemikalije i konzervanse koji nisu pogodni za divlje ptice.  Hleb sadrži vrlo malo proteina, koji je pticama potreban da bi razvili mišiće i perje, i ne sadrži masti koje su pticama potrebne za energiju.  Umesto toga, hleb je prvenstveno ugljeni hidrat koji, iako će napuniti ptičji stomak i ublažiti glad, ne pruža mnogo hranljivih vrednosti.  Isto važi i za slične proizvode, poput lepinja, peciva, krekera, čipsa, pereca, kolačića, žitarica i krofni.

Ako se jede prekomerno, hleb će uzrokovati zdravstvene probleme pticama, uključujući gojaznost.  Ovo je posebno istaknuto među mladim vodenim pticama u urbanim i prigradskim područjima gde se pačići i guščići mogu hraniti ogromnim količinama hleba.  Kako ove mlade ptice ne dobijaju odgovarajuće hranljive materije za zdrav rast, mogu razviti deformisana krila i noge, agresivan temperament, lošu cirkulaciju, i mnoge druge poteškoće.

DOBAR IZBOR HLEBA

Uprkos tome što je većina hleba loš izvor ishrane za ptice, postoji način da se zdraviji hleb ponudi kao povremena poslastica za divlje ptice.  Uopšteno, hleb koji je zdraviji za ljude, zdraviji je i za ptice.  Hlebovi od celog zrna više žitarica su najbolji, pogotovo ako se organski proizvode sa minimalnom količinom konzervanasa.  Pravljenje “sendviča” za ptice sa dodatnim sastojcima koji obezbeđuju dodatnu ishranu pomaže da hleb bude još zdraviji, poput dodavanja:

  • putera od kikirikija ili nekog drugog jezgrastog voća
  • kapljice od goveđe masti ili omekšale supe
  • želea od grožđa ili jabuke, ili marmelada od pomorandže

Nakon što se hleb namaže ovim prelivima, postoje i druge stvari koje se mogu pažljivo utisnuti u sendvič kako bi postali ukusna poslastica koja nudi daleko bolju ishranu od samog hleba.  Upotpunite sendvič, pogodan za ptice, sa punjenjem kao što su:

  • semenke, bilo mešavina, crno suncokretovo seme, ili seme u ljusci
  • suvo grožđe, brusnice ili manje porcije nekog drugog sušenog voća
  • tanke kriške pomorandže ili jabuke
  • manje jezgrasto voće ili njihova srž, naročito kikiriki
  • semenke bundeve ili nekog drugog voća iz familije bundeva

IZBEGAVAJTE SENDVIČE

Ni pod kojim okolnostima pticama ne bi trebalo nuditi neke uobičajene sendviče za ljude.  Prerađeno meso za ručak, namazi bez šećera ili sa malo šećera, mekani sirevi i slanina mogu biti odlični sendviči za ljude, ali nijedan od ovih proizvoda nije odličan za ptice.  Sadrže veće količine soli i drugih hemikalija koje mogu biti još nezdravije ili potpuno opasne za ptice, čak i ako se nude vrlo retko.  Slično tome, ptice se nikada ne smeju hraniti namirnicama koje su ustajale, sadrže plesan ili su pokvarene.

HRANJENJE PTICA HLEBOM MOŽE IZAZVATI “ANĐEOSKO KRILO”

Postoji stanje među pticama, prvenstveno patkama i guskama, zvano Anđeosko krilo, koje izaziva rast deformisanog krila ptice.  Puno se raspravlja oko toga da li je hranjenje brzom hranom i hlebom primarni razlog za ovaj problem, jer ne postoji dovoljno istraživanja koja se bave ovom temom.  Međutim, vodene ptice koje se najčešće nalaze u tom stanju obično su u neposrednoj blizini ljudi, kako izveštava One Green Planet, u oblastima u kojima se hlebom hrane od malih nogu. Obično su to ptice sa ozbiljnim nutritivnim nedostacima. Da li je zaista vredno sprečiti pticu da leti samo da bi je hranili koricama?

KADA MOŽETE HRANITI PTICE HLEBOM

Pre svega, hleb nikada ne treba redovno nuditi pticama. Kao što slatkiši nisu pogodni za veći deo čovekove ishrane, hleb je “slatkiš” za ptice i trebalo bi da bude samo retka poslastica, a ne redovan obrok, čak i kada je pojačan zdravijim namazima i dodacima. U idealnom slučaju, ostatke hleba trebalo bi još više ograničiti u proleće i početkom leta kada ptice hrane svoje tek izlegle ptiće. Slično tome, zimi, nuđenje puno hleba neće dati pticama najbolje nutritijente za preživljavanje oštrih oluja i niskih temperatura. Najbolje vreme za hranjenje ptica hlebom je, iako još uvek s vremena na vreme, na vrhuncu leta nakon što su mlade ptice sazrele, a mnogo ptica posećuje hranilice i iskorišćava obilne prirodne, hranljive izvore hrane. Tada će nuđenje nekoliko zalogaja hleba biti manje štetno za ptice koje ga iskoriste.

Hraniti ptice hlebom nije najzdravija opcija, ali kada hleb sadrži zdravije sastojke za sendvič prilagođen pticama, to može biti zabavna, retka poslastica koju možete dodati vašem snek-baru u dvorištu.

Da li i vi imate neki predlog za hranjenje ptica?

Prevela: Jelena Jovanović

Izvor https://orca.rs