Prema studiji, koja je nedavno predstavljena javnosti, oko 50 kamiona sa otpadom, svakog dana stizaće u Šabac, koji će biti centar za skladištenje opasnog i neopasnog otpada iz Evrope. On će biti smešten u krugu fabrike „Elixir Zorka – Mineralna đubriva“ d.o.o. Šabac, koja je prošle godine dobila tender vredan 10 miliona evra za zbrinjavanje otpada, kao jedini ponuđač.

Javna rasprava i prezentacija Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta promene namene i adaptacije postojećih objekata, u objekte za skladištenje opasnog i neopasnog otpada, na katastarskoj parceli u vlasništvu komapnje „Elixir Zorka“, održana je prošlog meseca u Centru za stručno usavršavanje u Šapcu, a mogala se pratiti i putim video linka.

Za ovaj događaj, međutim, nije bilo zainteresovane javnosti, a nije uložena nijedna jedina primedba.

Delom i zbog toga što građani uglavnom i nisu bili informisani o održavanju javne rasprave, ali i sa činjenicom da će upravo njihov grad postati centar za otpad iz cele Evrope.

Na ovo, međutim, već neko vreme upozoravaju aktivisti Udruženja građana „Eko straža“ Šabac.

„To je zvanična informacija koju je u toku prezentacije izložila Jadranka Radosavljević, autorka Studije, a investitor je „Elixir Grup“ koji će otpad zbrinjavati zajedno sa firmom „Eco Lager“, koja je njihov ogranak“, objašnjava za Danas Ljupka Stanković iz ovog udruženja.

Napominje da će svi objekti za smešaj otpada biti adaptirani, ali bez rekonstrukcije, što znači da „Elixiru“ za to neće biti potrebna nikakva građevinska i upotrebna dozvola.

„Neopasan otpad će se skladištiti na otvorenom i može da se dovozi čak i u rasutom stanju. To znači da sve ide u vazduh i ne možemo se zaštiti od toga, a opasan otpad će se držati u nekim zatvorenim skladištima“, kaže naša sagovornica.

Ističe da je reč o oko 1.000 tona, koje će svakoga dana stizati.

„U pitanju je hemijski, medicinski, infektivni otpad, ali i zapaljivi, koji će se skladištiti u posebnom prostoru. U „Elixiru“ su rekli da imaju protivpožarnu zaštitu i svoje vatrogasne odrede, kao i da može doći do katastrofe ako se to zapali ili procuri, ali oni tvrde da toga neće doći, i mi treba da im verujemo na reč da se to neće desiti“, kaže Stanković.

Šabac bi trebalo da bude privremeno skladište, gde će se otpad zadržavati najduže 120 dana.

„Plan je da se dalje transportuje u Prahvo, gde će biti spalionica, koja još nije gotova, a ako ne bude u međuvremenu završena, onda će se otpad predavati drugom operateru“, objašnjava ona.

U okviru Studije urađene su analize kvaliteta vazduha, podzemnih voda i zemljišta, koje su pokazale da je ovaj prostor već kontaminiran, kao i da je vazduh prekomerno zagađen.

„I to je rečeno u kontekstu da nema smetnje da se taj otpad tu skladišti, budući da zagađenje već postoji. Vazduh je prekomerno zagađen, što je pokazao monitoring Zavoda za javno zdravlje Šabac i Zavoda za javno zdravlje Beograd, na svojim mernim mestima“, objašnjava Stanković.

Rečeno je i da ubuduće neće biti pojačane kontrole vazduha, već samo kvaliteta voda, zbog postojanja mogućnosti kontaminacije.

Iako u „Elixiru“ navode da je reč o industrijskoj zoni, zabrinjava činjenica da se u neposrednoj blizini nalazi Sportsko – rekreativni centar sa bazenima, kao i objekti za stanovanje, koji bi po zakonu trebalo da budu udaljeni najmanje 750 metara.

„Postavlja se i pitanje kontrole, ko će kontrolisati da li se sve radi po zakonu, ima li propusta u skladištenju i da li je ispoštovan rok od 120 dana i drugo“, ističe Stanković.

Ova kompanija je do sada često bila na meti građana i ekoloških udruženja kao jedan od potencijalnih zagađivača vazduha, što su oni uvek demantovali.

Novinarka Danas poslala je pitanja u vezi sa svim informacijama kompaniji „Elixir Zorka“, ali do trenutka objavljivanja ovog teksta odgovori nisu stigli.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Preuzeto sa https://www.danas.rs/vesti/drustvo/u-kom-gradu-u-macvi-ce-se-skladistiti-otpad-iz-cele-evrope/