Тровање узрок страдања готово 2.100 јединки разних врста птица, од чега је пронађено 220 мишара, 98 орлова белорепана, 16 белоглавих супова и 24 ждрала.

Десет птица отровано на њиви код Новог Орахова
Ново Орахово – Нови Сад, 23.5.2019. – Покрајински завод за заштиту природе добио је 21. маја од Друштва за заштиту и проучавање птица Србије пријаву налаза једне мртве јединке строго заштићене врсте еје мочварице, те неколико јединки гачца и домаћег голуба на њиви у атару села Ново Орахово у општини Бачка Топола. Ванредни инспекцијски надзор на овој њиви, који је обавила Покрајинска инспекција заштите животне средине, уз стручну подршку Покрајинског завода за заштиту природе те пољочуварске службе (фирме Ipon Security из Новог Сада) и бачкотополске полиције, као и надлежна Фитосанитарна инспекција Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, реализован је 22. маја. Током увиђаја пронађено је укупно десет лешева птица: две еје мочварице, која је строго заштићена врста, четири гачца и једна сврака, које су заштићене врсте, те три домаћа голуба. Упечатљив призор су били мртви гачци окружени разбацаним семењем на неколико локација на њиви засејаној кукурузом, као и свеже и уочљиве рупе у тлу и ископани поници кукуруза, без семена. Згрченост прстију свих угинулих животиња указује на велику могућност интоксикације и последичног угињавања, што ће, у случају лешева строго заштићене врсте еје мочварице бити утврђено током токсиколошке анализе која следи у Научном институту за ветеринарство „Нови Сад”. Узорци поника, посејаног и расутог семена такође ће бити послати на анализу ради утврђивања материје којом су третирани.

Покрајински завод за заштиту природе и Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, који партнерски раде на пројекту заштите европских птица грабљивица „PannonEagle”, истичу да су посебно забрињавајуће информације да се у околини Бачке Тополе и Новог Орахова ради тровања непожељих животиња „по њивама разбацује мешавина цинк-фосфида и карбофурана”.

„Реч је о једном забрањеном средству (карбофуран, Фурадан), те једном средству које се не може користити на њивама, осим ако се под посебно строгим условима и околностима не закопава у рупе глодара”, каже Марко Туцаков из Покрајинског завода за заштиту природе. „Зато апелујемо да се одмах престане са оваквом погубном, забрањеном и кажњивом активношћу, те да се овакви случајеви без одлагања пријаве полицији и нашој институцији, јер је реч о кривичном делу против животне средине”, каже Туцаков.

Подаци Друштва за заштиту и проучавање птица Србије показују да је у последњих 20 година широм Србије забележено 250 случајева тровања дивљих птица. Тровање је било узрок страдања готово 2.100 јединки разних врста птица, од чега је пронађено 220 мишара, 98 орлова белорепана, 16 белоглавих супова и 24 ждрала.

Фото: Покрајински завод за заштиту природе

Контакт: Марко Туцаков, Покрајински завод за заштиту природе, тел. 0648500709; Друштво за заштиту И проучавање птица Србије, тел. 021/6318343

www.pzzp.rs
wwww.pticesrbije.rs
www.imperialeagle.eu/sr