Vazduh i voda postaju hladniji, lišće počinje da žuti i sve u prirodi što je bujalo polako vene.

Rezultati najnovijih istraživanja padavina pokazuju da kiša menja hemijski sastav u sedmici oko Preobraženja. Naime, analize pokazuju da se u kapima kiše od Đurđevdana do Preobraženja nalaze teški hemijski elementi koji dolaze iz kosmosa kao mlaz elementarnih čestica – Sunčev vetar. Posle Preobraženja koncentracija tih elemenata naglo se smanjuje i kiša od blago kisele, s pH vrednošću od 5 do 6, postaje neutralna.

Od Đurđevdana do Preobraženja  kroz kišu dolaze hemijski elementi koji obogaćuju zemljište, daju biljkama potrebne minerale, posle preobraženja čestice metala nisu prisutne u kiši, lišće polako počinje da žuti i da opada. Pre nego što drveće odbaci lišće stablo iz lisne mase povuče sve  i napravi biljni antifriz da ne izmrzne tokom zime..

Narodni srpski kalendar na neki način poznaje termine promena elektromagnetizma Sunca, a takva preciznost ne može biti slučajna, jer zahteva mnogo znanja iz kosmičke meteorologije. Time se ponovo postavlja pitanje neke izgubljene civilizacije Zaključuje Milan T. Stevančević, diplomirani inženjer elektronike i telekomunikacija.

Stevančević ističe da ostaje misterija kako su naši stari znali da se na Preobraženje „menja voda“ kad je to utvrđeno tek prošle godine preciznim hemijskim merenjima. Prema rečima našeg sagovornika, NASA tehnologija sad daje naučnu podlogu i guslarskim stihovima u kojima je „Đurđev danak – hajdučki sastanak“, jer baš u to vreme redovni elektromagnetni ciklusi na Suncu izazivaju zagrevanje severne Zemljine hemisfere na kojoj se nalazi Srbija.

Međutim, ostaje tajna, kaže Stevančević, kako su naši preci znali za te procese na našoj zvezdi kad se oni mogu registrovati samo najnovijim instrumentima pomoću satelita.