Janko Veselinović obeležje Mačve bio i teže opstaje?!
Elem, poznato je koliko smo godina kao lokalna sredina radili na predstavljanju skromnog književnog stvaralaštva Janka Veselinovića, medjutim, ako se uzme u obzir gromada ili kako mnogi zanemarenog Miloša S. Milojevića predstavljaju „Planina medju brežuljcima“, možemo samo predpostaviti šta bi Mačva i kultura u Mačvi imala da smo se ranije pozabavili Milošem Milojevićem.
Zapravo teško je porediti ova dva velikana Mačve, ali ako ipak damo sebi za pravo i pogledamo samo prošlogodišnji projekat „Znameniti mačvani“ koji je uz podršku Opštine Bogatić realizovala TV As iz Šapca na osnovu pregleda sa youtube platforme, očigledno govori da je daleko veće interesovanje za lik i delo Miloša S. Milojevića u odnosu na Janka Veselinovića (broj pregleda). Mada i ne čudi jer sama ličnost i dalje nije dovoljno poznata i slobodno možemo reći eksploatisana.
Ipak, treba napomenuti da se u Crnoj Bari prošle godine desio i prvi naučni skup koji je imao medjunarodni karakter i kao takav svakako uz manju podršku Opštine Bogatić pretenduje da bude od izuzetnog nacionalnog zanačaja za proučavanje akademika Miloša S. Milojvića. Zato zapažamo da je potrebno izdvojiti ne samo više sredstava u ovom segmentu gledano na Milojevića nego i aktivnije angažovanje kulturnih i drugih obrazovnih institucija, jer je na daleko poznato da je najsigurnija investicija za budućnosti, investicija u obrazovanje.
Da je pregazen Janko Veselinović imamo primer na pretrazi sa yututuuube gde kad pretrazujete pojam ZNAMENITI MAčVANI  pojavljuje se  malo čudan broj pregleda (opština za temu platila preko milion dinara i ono čorak Janko pregažen)

Znameniti Macvani :

Miloš Milojević 199 prikaza
Milić od Mačve 83 prikaza
Viktor Ivanovič Miščenko – Naučni skup „Miloš S. Milojević“ Crna Bara 59 приказа. (Vido ovog portala.)
Stojan Čupić  37
Janko Veselinović 33 prikaza.