02 10 2018 библиотека Вуковог завичаја Лозница  ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА “БИТКА НА ГУЧЕВУ 1914“ ауторско дело пуковникa Милоша Дејановића, бившег официра КоВ Србије из Лознице. За објављивање ове књиге Милош Дејановић је користио обимну грађу и литературу, где се потрудио да прикаже сложеност борбених дејстава на начин који је документован и аутентичан, али исто тако прегледан и занимљив за читаоца, који не мора бити историчар или официр да би је разумео. Pukovnik u penziji Miloš Dejanović rekao je da je bitka na Gučevu poznata kao jedna od prvih rovovskih bitaka u Prvom svetskom ratu i da nikada do tada dve sukobljene vojske nisu bile toliko dug vremenski period na tako bliskom rastojanju, naglasivši da je na pojedinim kotama razdaljina između rovova bila svega sedam metara.

Ова књига као и свака друга из сличне тематике не може да прикаже све ужасе и величанственост ратних збивања у Првом светском рату. Иако се аутор Дејановић потрудио да у овом озбиљном историјском штиву стварност ниже догађаје, јунаке и трагичаре, дан за даном, бој за бојем, а у њима подвиге и страх.

У књизи ћете наћи војне карте и скице из тог времена када се битка на Гучеву водила, што је још један велики плус за читаоце и поштоваоце тематике Великог рата. Добра ствар је што је Дејановић у овој књизи детаљно анализирао сваку јединицу са именима старешина односно командира Треће армије Војске Краљевине Србије, којом је командовао генерал Павле Јурушић Штурм, као и Шесте армије Аустроугарске војске.

Књига је објављена 2018. године у издавалаштву Удружења ратних добровољаца, поштовалаца и потомака 1912-1918… на стогодишњицу завршетка Првог светског рата.

Можете је поручити код аутора путем телефона: +381643955565