Vrabci u Mačvi nestaju ima ih u celoj opštini koliko ranije u samo jednoj ulici,  krpelji su se namložili jer nema prirodnog neprijatelja a to su ptice!

Price su ugrožene bez vode uginu. Pojilište je najbolje postaviti u bašti, pored kuće ili vikendice, ali i na grane drveća, krovove i terase.

Apel na građane da postavljanjem pojilišta s vodom pomognu pticama da prežive veliku vrućinu. Pojilište je najbolje postaviti u bašti, pored kuće ili vikendice.

Posude s vodom mogu se postaviti i na grane drveća, na krovove ili terase, ali ih u tim slučajevima verovatno neće posetiti mnogo ptica različitih vrsta. Ornitolozi iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije istakli su da pojilice, u zavisnosti od toga gde su postavljene, brzo privlače mnogobrojne ptice pevačice, među kojima se najpre mogu očekivati vrapci, kosovi, drozdovi, senice, čvorci, vrane, svrake, a doćiće i druge žedne životinje.

Za male ptice najsigurnije je pojilište na uzdignutom postolju, na kojem je posuda s vodom najmanje metar iznad tla, kako bi bila teže dostupna mačkama, ukazuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica.