Big puharu pronašao je naš sugradjanin novinar Dragoljub Vatraljević, našao ali tu su nastali problemi.

Zbog velikih gabarita nastao je problem koga pozvati u pomoć a da se lokacija nalaza sačuva u tajnosti, kako neoštećenu transportovati, pošto se radi o baš velikom primerku a dobrom za jelo, zbog visoke vrednosti belančevina, koje sadrži, ona ima i neka lekovita svojstva. Sadrži aminokiseline, ureu, ergosterol (provitamin vitamina“D“), masti i materiju nazvanu kalvacin (calvatin), koja je u eksperimentima na miševima pokazala antitumorna svojstva.

Nekao se izorganizovalo oko tajnosti i transporta i big puhara je dopremljena u varoš Bogatić, pojavio se i problem jer nije dozvoljeno okupljanje, zbog nastale plandemije, nesme se organizovati degustacija i skup koji je veći od 5 osoba.

Pošto se puhara preporučuje pohovana organizovano je i jurenje koka nosilja, da pod hitnom postupku u narednih 60 minuta ostave po 2-3 jajeta za pripremu pohovane puhare.

Nažalost naredba kokama nosiljama nije se pokazala efikasno, nema dovoljno jaja za pohovanje pečurke. Moraće u toku dana da kurir pusti dezininformaciju da se na mesto presednika opštine Bogatić vraća stari iz redova SPS-a, koji je zadužio opštinu Bogatić na višegodisnje kreditno robovanje.

Za očekivati je da će koke nosilje pogodjene dezimformacijom, neke emigrirati a neke od šok traume ostaviti potrebnu količinu jaja, za pohovanje puhare koju je pronašao Dragoljub Vatraljević.

Autor Ilić Milinko