Stručnjaci upozoravaju da solarna aktivnost pada do alarmantnih nivova. Pravi krivac za promenu klime kojoj svedočimo nije čovek već Sunce.

Naše Sunce se ponaša vrlo čudno, a to čudno ponašanje počinje uticati i na naše vremenske prilike. 

U 2018-oj praktično nije bilo sunčevih pega, a solarna aktivnost pala je do zabrinjavajuće niskih nivova.

Dr. Tony Philipps s portala SpaceWeatherArchive.com kaže da se zbog toga Zemljina gornja atmosfera hladi, pa čak i smanjuje.

Još jedan naučnik koji udara u zvono za uzbunu je Martin Mlynczak iz NASA-inog Istraživačkog centra Langley: „Upravo sada, Klimatski indeks termosfere (TCI) je vrlo nizak… 10 puta manji od onoga kojeg vidimo tokom aktivnijih faza solarnog ciklusa”.

10 puta manji?

To ne zvuči dobro.

Inače, TCI pokazuje koliku toplotu molekula kiseonika oksida u otpuštaju u svemirski prostor.

Kako bi izgledalo mini ledeno doba

S druge strane Atlantika, još jedan stručnjak koji oglašava uzbunu je Piers Corbyn. On smatra da bi manjak solarne aktivnosti kojoj svedočimo mogao naglo izazvati mini ledeno doba.

„Solarna aktivnost i predviđanja mlaznih struja ukazuju na obrazac hladnoće sličan malom ledenom dobu koje je bilo nastupilo sredinom 17. stoleća.“

U tom periodu strahovita studen je okovala Europu i Severnu Ameriku, a Britanci su održavali ‘ledene’ sajmove na rijeci Temzi.

„Ono što sada gledamo je obrazac cirkuliranja sličan onom opaženom tokom malog ledenog doba”, kazao je g. Corbyn.

On misli na period velikog globalnog zahlađenja koje se dogodilo tokom „Maunderovog minimuma”. Taj naziv se koristi za period od oko 1645. do 1715. tokom kojega su sunčeve pege postale izuzetno retke.

„U tom razdoblju, bavljenje poljoprivrednom postalo je mnogo teže, a na planeti nastupila je strahovita glad.“

Ako naša planeta ulazi u sličan period, vrlo brzo ćemo se naći u gadnoj nevolji. Danas, mi jedva proizvodimo dovoljno hrane da nahranimo čitavu planetu, pa bi krupniji klimatski pomak potencijalno mogao dovesti do nezapamćenog haosa u globalnim razmerima.

I zato, nadajmo se da će se solarna aktivnost uskoro vratiti u normalu, jer ako se ne vrati, počet će se događati nezamislive stvari.

Gore navedene tvrdnje potvrđuje i Valentina Zharkova, ugledna profesorica matematike sa Fakulteta Northumbria u Engleskoj. Ona je, inače, diplomirala i magistrirala primenjenu matematiku i astronomiju, a doktorirala astrofiziku na Nacionalnom Fakultetu u Kijevu, Ukrajina. Kao malu najavu njenih prognoza (čija je stopa uspešnosti čak 97%) možemo spomenuti da bi, prema mišljenju prof. Zharkove, malo ledeno doba moglo nastupiti već 2020. godine!