Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević organizovao je prijem za učesnike međunarodne folklorne manifestacije – Vidovdanskog sabora „Bošča“ koji se održava u Domu kulture u Srpcu u organizaciji Ansambla narodnih igara „Lijevče“ iz Razboja Ljevčanskog.

Na prijem su se odazvali predstavnici КUD „Jelica“ iz Crne Bare (Bogatić-Srbija), Užogrodskog koledža kulture i umjetnosti „Užgorod“ iz Ukrajine, КUD „Zelengora“ iz Gackog, Škole za narodni tanci „Sevdice“ iz Sofije i ANI „Lijevče“ Razboj, a pored njih nastupiti i mališani Dječijeg vrtića „Naša radost“.

Uputivši im dobrodošlicu u Srbac, načelnik Mlađan Dragosavljević je rekao da naša opština voli folklorna dešavanja i da se uvijek odazove veliki broj građana na manifestacije ovakve vrste.

„Nadam se da ćete iz Srpca ponijeti lijepe uspomene i da će ovaj koncert postati tradicija. Ne sumnjam da ćemo uživati u lijepom programu koga je pripremio ansambl Lijevče koji ima bogato iskustvo u organizaciji ovakvih manifestacija“, rekao je načelnik Dragosavljević.

Prijemu je prisustvovao i načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti, Marko Miholjčić, koji je rekao da Srbac ima bogatu tradiciju folklora jer aktivno djeluje čak šest folklornih društava sa brojnim sekcijama i podsekcijama.

„Opštinska uprava podržava njihov rad i izdvaja sredstva iz budžeta za njihove aktivnosti. Ansambl Lijevče je jedno od najaktivnijih društava u našoj opštini a njihov večerašnji koncert podržan je u sklopu opštinkog kalendara kulturnih i sportskih manifestacija“, rekao je Miholjčić.

Predsjednik ANI „Lijevče“, Jordan Кuvalja, rekao je da njihov ansambl broji 70 članova, od čega 35 njih pohađa mlađu grupu a ostatak čini prvi ansambl.

„Aktivno radimo na njegovanju tradicije i običaja sela Lijevča polja i pripremili veoma sadržajan program, rekao je Кuvalja.

Dolazak folklornih društava iz Ukrajine i Bugarske omogućen je uz pomoć Udruženja za očuvanje tradicije iz Prijedora koji trenutno organizuje višednevni festival „Кozarsko kolo“ čija završnica je planirana sutra naveče velikim koncertom u Prijedoru. Među 20 ansambala iz šest zemalja, na prijedorskom festivalu nastupaju i večerašnji gosti Lijevča što je primjer dobre saradnje između društava iz Srpca i Prijedora.

Predsjednik ovog udruženja Željko Šormaz kaže da je zahvaljujući dobroj saradnji sa predsjednikom ANI „Lijevče“, Jordanom Кuvaljom, vrlo brzo dogovoreno da u Srpcu gostuju folkloraši iz Ukrajine i Bugarske i predstave srbačkoj publici svoju tradiciju i običaje.

„Gostovao sam u mnogo gradova ali rijetko gdje sam naišao na gostoprimstvo kao u Srpcu. Namjera nam je da što više sarađujemo sa gradovima u okruženju i da svake godine najmanje dvije opštine iz ovog dijela Кrajine budu gosti našeg festivala“, rekao je Šormaz.

On dodaje da je njihovo udruženje jako mlado i postoji tek tri godine, ali u njemu djeluju ljudi koji se više od 50 godina bave očuvanjem tradicije.

“U svom sastavu imamo pet odsjeka, odsjek za istraživanje tradicije, drugi posvećen nacionalnim manjinama, treći ansamblima narodnih igara i pjesama, četvrti školi tradicije i peti odsjek je izdavačka djelatnost“, istakao je Šormaz.

Prijem u zgradi Opštinske uprave okončan je međusobnom razmjenom poklona a naša delegacija poklonila je gostima tradicionalne proizvode u vidu meda i rakije.

Nakon prijema, organizovan je defile učesnika na gradskom trgu a zaigralo se i kolo, nakon čega su se učesnici uputili u Dom kulture gdje od 19 časova počeo zvanični deo programa.

Uskoro i video materijal.

 

 

Izvor: srbac-rs.com