smart

ЗНАЧИ, МИЛОШ С. МИЛОЈЕВИЋ БИО ЈЕ У ПРАВУ: „ОВА СЛАВНА СВЕТИТЕЉКА БЕШЕ СРПСКОГА ПОРЕКЛА“

СПЦ: „Преподобна мати Параскева – Света Петка – Ова славна, равноангелна светитељка беше српскога порекла, рођена у граду Епивату, између Силимврије и Цариграда.“, (http://www.spc.rs/sr/prepodobna_mati_paraskeva_sveta_petka).

Академик Милош С. Милојевић:

„Да је српска црква старија и од римске и грчке, осим потврде папе Јована II, писане краљу српском Михаилу, којом тврди, да је српска црква старија и од грчке и од римске, сведоче толике силне бивше епискупије, постојавше до Константина Великог међу којима само да поменем: Средачку (Софијску). Скопљанску, Нишку, Београдску, Морозвиждску, Ремешку итд.,“ сведоче још толики свеци и мученици!

Срби борци против идолопоклоника, мухамеданаца,
јеретика, безбожника Бугара и осталих

Срби, који се борише против идолопоклоника и мухамеданаца, јеретика и безбожника Бугара и осталих, као: епискупи: 349. св.Климент, 350. Ангеларије, 351. Горазд, 352. Сава, 353. Наум, 354. Иларијон Магленски, у Битољској нахији итд.—као и онако свеци и мученици 355. св. Јаћим Осоговски, 350. Прохор Пчињски, 357. Гаврил Лесновски, 358. СВ. ПЕТКА ПАРАСКЕВА, (…)

Попис знатнијих и познатијих манастира српских

III. Манастири српски у Србији под Аустро-Угарском:

100. Манастир ГРГЕТЕК, у истој области и црквеној православној српској управи, као и горњи, а о храму и кад је подигнут напред је напоменуто. Значајно је ово, да овај манастир на своја имања плаћа годишње држави самог данка 5000 форината, да је најбогатији од свију манастира онд., и вечни камен спотицања за оне, који желе да су му управници и т.д. Сада је у њему ЧУВЕНИ БУГАРОФИЛ И ИЗДАЈНИК СРПСКЕ НАРОДНОСТИ НАСТОЈАТЕЉ АРХИМ: РУВАРАЦ, КОЈИ ЈЕ У СВОМ БУГАРОФИЛСКОМФАНАТИЗМУ И КАЛУЂЕРСКОМ ЗАНОСУ ДОШАО ЧАК И ДО ТОГ БЕЗОБРАЗЛУКА И БЕСНИЛА, ДА ЈЕ И СВ. ПЕТКУ ПАРАСКЕВУ СРПСКУ У; „ЛЕТОПИСУ“ ПОБУГАРИВАО, НА СТИДИ СРАМОТУ ИСТИНЕ И НАУКЕ , ДОК У СТОТИНАМА СТАРИХ СРП. ГРЧКИХ, РУСКИХ И Т. Д. РУКОПИСА ПА И РУСКИХ И ГРЧКИХ ПЕЧАТАНИХ ПАТЕРИКА СТОЈИ, КАО ШТО И ЈЕСТЕ, ДА ЈЕ СРПКИЊА, и само у делу владике руског Филарета “Јужни свеци“ стоји да је Бугарка. Да му је Богом просто све остало, па и што о трошку и зноју јадног и кукавног нашег ропског народа у Србији, под Аустро-Угарском, издржава Бугаре, док се српска сиротиња и нејач, римокатоличи и пропада са, глупости и сиротиње, јер је и то издаја своје народности, за коју би га требало под громилу, САМО ДА НАМ НИЈЕ ДИРАО НАШУ СВ. ПЕТКУ ПАРАСКЕВУ;“,

НАШИ МАНАСТИРИ И КАЛУЂЕРСТВО,
.
(https://kupidar.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4/nasi-manastiri-i-kaludjerstvo/).

  • Са фејсбук странице Милош С. Милојевић

By Urednik