Као што знате, на овој страници често разбијамо разноразне историјске заблуде. И једна од најчешће помињаних у новије време је заблуда о небризи за време Краљевине о ратним инвалидима и ветеранима из Првог светског рата.

Знате и сами како то иде, обично се постави слика са неким ко има шајкачу и штаке и на слици се види како проси или чисти ципеле итд.

У питању је најобичнија комунистичка бљувотина и злоупотреба лика и дела Др Арчибалда Рајса.

Одмах након рата основан је ДОМ РАТНИХ ИНВАЛИДА ког видите на слици. Овај је са данашњег Савског трга у Београду.

У сваком од Домова инвалида, ветерани српске војске су сваког дана имали бесплатан оброк, здравствену негу и преноћиште ако неко није имао где да спава или ако се задесио у неком од градова у ком су основани домови.

Постојала су и 3 удружења ратних инвалида и сва 3 су добијала из државног буџета довољна средства да брину о својој браћи-члановима.

О „тужној судбини Милунке Савић“ смо већ небројено пута говорили и одговарали на оптужбе како је гладовала и била чистачица. То не може бити даље од истине. Милунка је као ветеран и носилац Карађорђеве звезде добијала додатке, била шеф персонала особљу задуженом за одржавање хигијене у најбогатијој банци између два рата и примала плату већу од чиновничких. Путовала је по свету на скупове ветерана итд. Плус је добила имање од Краља у Степановићеву код Новог Сада и кућу на имању бесплатно.

СВАКИ ВЕТЕРАН СРПСКЕ ВОЈСКЕ И ИНВАЛИД, АКО ЈЕ ХТЕО, ЈЕ ОД КРАЉА ДОБИО БЕСПЛАТНУ ЗЕМЉУ У ВОЈВОДИНИ, СЛАВОНИЈИ, ПОВАРДАРЈУ, БОСНИ ИЛИ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ.
СВАКО.

Тако да оне слике где ратни ветеран чисти београдској господи ципеле да би имао за хлеб, није исправна јер на слици се уопште не налази ратни ветеран ни ратни инвалид.

Шта мислите како су настала села у Војводини Степа Степановић, Јаша Томић, Ветерник и многа друга?

А тек на Косову у местима где није било уопште Срба још од 1870-тих, а убрзо постају већинска српска? Шта мислите како је краљ Александар успео да направи да на Косову 1941. живи 50% Срба за само 24 године. Краљ је сувим златом откупљивао феудалну спахијску и грофовску земљу по Метохији, Косову, Славонији, Војводини и делио је бесплатно српској сиротињи и ратним инвалидима и ветеранима и породицама погинулих.

Преузето са странице Историја Срба