Преносим вам у целости Е маил који сам добио од пријатеља из Бугарске (Насловна фотографија је из Богатића са БогатФеста)

Срећан Дан пријатељства и јединства СЛОВЕНИ – 25. јун. Увек заједно и само у периоду. Желимо Вама и целом словенском народу живот, добро здравље, срећу и мирно небо!
Словени целог света – УЈЕДИНИTE СЕ.
И нека словенски свет учврсти духовне и моралне темеље свог јединства и у данашњим тешким ситуацијама!
 Поздрав Емил Миланов – Председавајући „МЕЂУНАРОДНЕ СЛОВЕНСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ-ПЕРУН-2000“ Бугарска
Пошто се Емил Миланов изјашњава као Шоп а Шопи су племе Србског порекла, дошао сам до сазнања да су у Хртковцима Шопи покрштени у Kатолике. Трагајући даље налазим и и Шопско насеље поред Бatra у Мачви на локацији атара Шобатовац. Kорен сећања који је народу на неки начин изчупан сачувао се у топониму узмеђу села Совљак, Црна Бара и Баново Поље.
Наша браћа се нес сећају а ми смо на њих заборавили.. Треба напоменути да је Мачва неколико пута мењала скоро сво становништво, сва срећа је да је бар остао топоним који нај упућује да су ту некада живели наша браћа Шопи. Није тешко закључити где је отишло комплетно становништво из Мачве и где су нестали и Шопи, због опасности која  је претила  од најезде Турака завршили су у Пољској, Чешкој, Украјини и Русији а њихов идентитет је нестао.