Bogatic

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv lokalnim samoupravama za subvencionisanje energetske efikasnosti za građane, koje uključuje energetsku obnovu stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Oko tri miliona domaćinstava će imati pravo na pomoć i moći će da se prijave za jedan od modela, nažalost ne i građani opštine Bogatić kojima će to pravo biti uskraćeno nebrigom lokalnih sns vlastodržaca.

Konkurs je bio raspisan od 22. aprila do 21. maja 2021. godine, sasvim dovoljno vremena da se pripremi konkursna dokumentacija i obezbede uslovi iz javnog poziva. Ako je rumska lokalna samouprava toliko efikasna, koji je onda razlog što će građani opštine Bogatić ostati bez subvencija za zamenu stolarije i to što će ceo trošak zamene morati da finansiraju iz svojih kućnih budžeta.

Možda je pravi razlog bahatost lokalnih funkcionera koji se u svemu vode isključivo ličnim motivima i prilikom za „ugradnjom“, te kad to izostane postaju potpuno nezaintersovani za probleme svojih sugrađana. Na sve ovo, nije isključena ni nestručnost lokalnih službi kojima, po pravilu, rukovode nekompetentni rukovodioci sa diplomama privatnih brzopoteznih fakulteta.

Ipak, na kraju, predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović moraće da građanima ove Mačvanske opštine dati odgovore i na još neka pitanja:

Da li je opštine Bogatić donela i usvojila akt o finansijskoj podršci unapređenju energetske efikasnosti stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova?

Zašto u Odluci o budžetu opštine Bogatić za 2021. godinu nisu predviđena sredstva za energetsku efikasnost?

Da li u okviru sistematizacije Opštinske uprave postoji radno mesto energetskog menadžera, što je jedan od uslova javnog poziva, a u skladu sa Zakonom o efikasnom korišćenju energije?