Procenjeno je da 476.000 beba umre u prvom mesecu svog života usled lošeg kvaliteta vazduha. Studiju The State of Global Air 2020 radio je Health Effects Institute tražeći nivoe i trendove globalno kao i efekte na ljudsko zdravlje. Prvi put je dokazana veza izmedju smrti novorodjenčadi i aerozagađenja analizom fetalne strane placente.

Istaknuto je da su trudnice izložene PM2.5 česticama pod povećanim rizikom da rode premale ili prerano rođene bebe . Takođe, dovedena je u vezu pretporođajna komplikacija sa PM2.5 česticama, koja kasnije dovede do smrti dece ispod 5 godina starosti. Povećava drastično respiratorne bolesti, zapaljenske bolesti creva, oštećenje mozga, hematološke probleme i izaziva žuticu. Rizik je pogotovo visok u zemljama sa niskim prihodima. U novoj studiji rađenoj na ogromnom broju uzoraka, zagađenje vazduha je odgovorno i za neurodegenerativne bolesti poput Alchajmera, Parkinsona i drugih oblika demencije. Koliko smo zima disali mi, naša mala deca ali i trudnice OPASNE vrednosti PM2.5 čestica? Da li je moguće da je predsednik republike rekao “lažu da ginemo od zagađenja?” Da li je moguće da je jedan ministar zdravlja rekao “Zagađenja ima, ali ne može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema”Da li je moguće da je direktorka zavoda za javno zdravlje rekla: „U periodima kada su najveća čestična zagađenja je zgodno koristiti šal ili eventualno neku maramicu koja se može odložiti, ali opet ponavljam koncentracije nisu takve da zahevaju neke posebne mere zaštite.“

Sve to u zemlji gde je vazduh pola godine u kategoriji OPASAN, a Beograd se nalazi na top 10 listi najzagađenijih gradova sveta. Na koga da se oslonimo da nas zaštiti?

Izvor :