VODOSTAJ U PORASTU- Reka Sava u značajnom porastu

Info Vesti

Stanovništvo u  vikend  naseljima pored Drine i Save na maksimalnu budnost i pripravnost  da blagovremeno preduzmu preventivne mjere zaštite materijalnih dobara. Vodostaji na rekama u Srbiji raste iz dana u dan, za sutra se očekuje drastičniji porast, a građani u pojedinim delovima zemlje strahuju od poplava i bujica.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) kažu da će vodostaj rasti do petka, ali da se situacija prati, te da, tvrde, „nema mesta panici niti pomisli da će se ponoviti te poplave iz 2014. godine“.

Reka Sava

Takođe, u istom upozorenju navodi se i da će vodostaj kod hidrološke stanice Šabac 7. februara, u četvrtak, dostići granicu redovne odbrane od poplava, dok će na celom toku Save do petka, 8. februara vodostaji biti u većem porastu.

Petak stabilizacija kada će vodostaji u Srbiji prestati da rastu,  pitanje da li će se poplave iz Republike Srpske preliti i kod nas.

Na hidrološkoj stanici Jamena vodostaj Save jutros je 806 centimetara, za poslednja 24 časa u porastu je za 161 centimetar i očekuje se da će i u narednim danima znatno rasti.

Vodostaj rijeke Drine je u blažem porastu, jutros u 6.00 časova na vodomjernoj stanici Radalj iznosio je 255 centimetara i za posljednja 24 časa porastao je za 24 centimetra. Protok Drine na Hidroelektrani Zvornik je 779 metara kubnih u sekundi.

Nema uslova da se poplave iz 2014. ponove u narednom periodu.